özDİYARBAKIR - Doğal yapısı ve şifalı etkileriyle dikkat çeken bu bitkilere hem lezzet hem de sağlık arayan vatandaşların ilgisi her geçen gün artıyor.

Ev yangını itfaiye ekiplerince söndürüldü Ev yangını itfaiye ekiplerince söndürüldü

Vatandaşlar, bu yıl pazarlarda satılmaya başlanan soryaz, kenger ve sirik (peynir otu) bitkilerine yoğun ilgi gösteriyor. Ancak bu ürünlerin fiyatları, geçen yıla göre neredeyse iki katına çıkmış durumda. Geçen yıl kilosu 50-100 TL arasında değişen bu otların kilogram fiyatı, bu yıl 150-200 TL’ye kadar yükseldi.

Zahmetli bir emekle doğadan sofralara

Siirt’in Pervari, Eruh ve Şirvan gibi yüksek rakımlı köylerinden toplanan bu bitkiler, köylüler için önemli bir geçim kaynağı haline gelmiş durumda. Ancak toplama süreci oldukça zahmetli. Sabahın erken saatlerinde yola çıkan köylüler, kimi zaman saatlerce dağ yollarında yürüyerek bu nadir bulunan şifalı otları topluyor.

Dikenli yapısı nedeniyle toplanması zor olan kenger bitkisi, elleri delip geçen sivri uçlarıyla toplayıcıları fazlasıyla zorluyor. Soryaz otunun kayalık alanlarda yetişmesi, işin zorluğunu bir kat daha artırıyor.

Fiyatlar yüksekti ürünler çoğalınca düştü

Her yıl dört gözle baharın gelişini beklediklerini ifade eden pazarcı Mahmut Ulu, "Bahar, gelişiyle bize hayat getirdi. Satışlarımız başladı. Bütün Siirt halkını şifalı bitkileri almak için bekliyoruz. Soryaz, kenger ve Sirik (Peynir otu), geldi. Sirik otu peynire adeta hayat veriyor ve bu sayede peynir lezzetli oluyor. Soryaz da börek oluyor, üzerine yumurta kırılıp pişiriliyor ve çok zor toplandığı için 2 ayda bir ancak gelebiliyor. Kenger de çok lezzetli ve şifalı bir bitkidir, toplaması çok zor doğal bir bitkidir. Bu bitkiler, Siirt'in Pervari ilçesinin Çemikari, Herekol Dağı'nda köylüler tarafından toplanıyor. Peynir otu 150 liradan alıcı buluyor. Geçen sene de fiyatı aynıydı. Soryaz'ın fiyatı 150 liraya satılıyordu bollaşınca 100 liraya düştü. Yağmur yağdı, bereket geldi. Kenger 100 liraydı, 80'e düştü." dedi.

Kaynak: İLKHA