Diyarbakır Tekstil sektörü krizde: Acil destek şart

Tekstil sektöründe yaşanan krizlere dikkat çeken GÜNTİAD Başkanı Sezai Ayas, "İstihdam kayıpları yaşanıyor, dayanacak gücümüz kalmadı. 12 yıldır teşvik sistemi güncellenmedi; acilen destek şart” dedi.

Diyarbakır Tekstil sektörü krizde: Acil destek şart

Salih Yeşil/ÖZEL HABER – Ülke ekonomisinde özellikle ihracatta en güçlü sektörlerden olan tekstil ve hazır giyim sektörü, son yıllardaki ekonomide yaşananlardan en çok etkilenen sektör olarak ağır bir kriz dönemi yaşıyor.

Döviz kurları, enflasyondaki yükseliş, maaşlardaki artışlar sektörü derinden etkilerken, sektörde çalışan sayısında gerilemeler yaşanıyor.

Geçtiğimiz günlerde tekstil sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılara ilişkin bir açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'nin tekstil ihracatının 2022’de 10,35 milyar dolarla zirveyi gördüğünü, ardından 2023’te 9,55 milyar dolara, 2024'te ise 9,49 milyar dolara gerilediğine dikkat çekmişti. Tekstil ve hazır giyim sektöründe son 2 yılda 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığına işaret eden Gültepe, "Anadolu'ya gittiğinizde çalıştıracak kimse yok; başvuru olmuyor" demişti.

Sektörde yaşananlar ile ilgili Güneydoğu Tekstil İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Sezai Ayaz ile konuştuk.

Diyarbakır'daki tekstil sektörünün yaşadığı zorluklara dikkat çeken Ayaz, Tekstil Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve kent merkezindeki tekstil işletmelerinde istihdamın azaldığını belirterek, fabrikaların kapanma noktasına geldiğini ifade etti.

Fabrikalar kapanma noktasında

Tekstil OSB'nin yaklaşık 8-10 yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatan Ayas, "OSB'de 73 fabrika bulunuyor. Bunların bir kısmı faaliyette, bazıları ise beklemede. Şu anda yaklaşık 5 bin 860 işçi istihdam ediliyor ancak uzun süredir yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle bu sayıyı koruyamıyoruz. Üzülerek belirtmeliyim ki işten çıkarmalar yaşandı" dedi.

Teşvik ve destek talepleri

Sektörün ayakta kalabilmesi için teşvik sisteminin güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Ayas, "Son teşvik sistemi 12 yıl önce devreye girdi ve çok etkili oldu. Ancak güncelleme yapılmazsa yatırımcı zorlanmaya devam edecek. Karacadağ Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve İŞKUR'dan daha fazla destek bekliyoruz. Özellikle SGK prim destekleri sektör için büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

İş-Kur desteği azaldı, kalifiye eleman bulmak zorlaştı

İŞKUR desteklerinin eskisi kadar etkili olmadığını belirten Ayas, "İŞKUR'dan personel desteği alıyorduk ancak talepleri farklılaştı. Bu nedenle artık tercih etmiyoruz. Bu durum kalifiye eleman bulmayı zorlaştırdı. Yeni işe aldığımız personeli 6 ay ile 1 yıl arasında eğitmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır tekstil kenti olma yolunda

Ayas, Diyarbakır'ın tekstil sektöründe büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Burada tarladan alınan pamuğun nihai ürüne dönüştüğü bir entegre sistem var. Kumaş üretimi, boyama, kesim, baskı, nakış ve paketleme işlemleri Diyarbakır'da yapılıyor. Ancak sektörün bu potansiyelini koruyabilmesi için ciddi destek gerekiyor" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
ÇOK OKUNAN HABERLER