Mümin kimselerin toplanıp bir araya geldiği ve aynı zamanda da kaynaştığı mübarek Cuma günleri, tüm İslam alemi açısından oldukça kıymetli bir gündür. "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma, 9). Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz." (Cum'a: 62/9-10) ayetine bakacak olursak cuma namazının ve vaktinin bizler için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Tarihimiz boyunca gerçekleşen hayırlı olayların cuma gününde meydana gelmesi ise bugünün ne kadar önemli olduğuna işaret eden bir diğer belirtilerdendir.
Cuma gecesi; cuma gününün gecesi olarak başlıyormuş gibi düşünülse de perşembe gününün cumaya bağlandığı gecedir.
Peygamber Efendimiz (SAV) Cuma günü gusül abdesti almanın sevap ve günahların affedilmesine vesile olduğunu müjdelemiştir.
Cuma namazına erkenden gidip en ön safta yer almalı ve namaz kılan kimsenin önünden geçmemeye dikkat etmeliyiz.
CUMA NAMAZINDAN SONRA OKUNABİLECEK DUALAR
Hadis-i şerifte ifade edilenlere göre Peygamber Efendimiz (SAV), cuma namazını eda ettikten sonra okunabilecek duaları şu şekilde zikretmektedir: “Kim cuma namazından sonra -konuşmadan ve kalkmadan- ihlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini yedişer defa okursa Allah Teâlâ onu gelecek cumaya kadar, zarar verici şeylerden muhafaza buyurur.” (Suyûtî, el-Câmiu"s-sağîr)
CUMA GÜNÜ VE GECESİNDE OKUNABİLECEK DUA VE ZİKİRLER
Gündelik yaşantı içerisinde birçoğumuzun yanlış bildiği cuma gecesinin aslında perşembeyi cumaya bağlayan gecenin olduğu düşünülmez. Müslüman alemi için çok önemli olan mübarek cuma vakti her ne kadar o gün hatta özellikle de sela ile ezan arasında gerçekleşse de cuma gecesi dediğimiz ifade aslında perşembe gecesi yani cumaya bağlanılan gecedir. Bu günlerde salih ibadetler işleyebilmek için okuyabileceğiniz faziletli dualarla ilgili bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:
"Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek'at namaz kılıp Fâtiha'dan sonra on beş defa Zilzâl Suresi'ni okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azabından ve kıyamet korkularından emin kılar." (Ali el-Müttakî, no: 21356)
Efendimiz (SAV), "Cuma günü Hûd Suresi'ni okuyunuz" (Dârimî, "Fezâilü'l-Kur'ân", 17) buyurarak surenin bizler için ne kadar kıymetli ve faziletli olduğuna, "Hûd Suresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı" meâlindeki hadisiyle vurgu yapmaktadır. Hûd Suresi'nin kardeşleri olarak ifade edilen şey hadisin devamında "Vâkıa, Hâkka, Mürselât, Nebe' ve Tekvîr" sûreleri olarak belirtilmiştir (Tirmizî) (Yasemin.com)