özDİYARBAKIR / ÖZEL HABER - Geçtiğimiz hafta Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde yaşanan ani don olayı, ilçede tarımla uğraşan yüzlerce üreticiyi zor durumda bıraktı. Özellikle Çüngüş merkez ile Mırğan Yaylası’nda ekili ve dikili meyve ile sebze alanları ciddi zarar görürken, binlerce dönüm arazi büyük ölçüde verim kaybına uğradı.

Ceviz, üzüm, aronya, badem... hepsi yandı

Gece saatlerinde hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesiyle birlikte ceviz, üzüm, aronya ve badem gibi bölgede yaygın olarak yetiştirilen birçok üründe don yanığı meydana geldi. Özellikle tomurcuklanma ve çiçek açma döneminde olan meyve ağaçlarının büyük bölümü zarar gördü.

Diyarbakır’da sıcaklıklar arttı, tarihi mekanlar ziyaretçi akınına uğradı Diyarbakır’da sıcaklıklar arttı, tarihi mekanlar ziyaretçi akınına uğradı

Zararın etkisinin sadece bu yılki ürünlerle sınırlı kalmayacağını belirten üreticiler, meyve ağaçlarının bazı yerlerde tamamen kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Donfelaketi1

"Binlerce dönüm kullanılamaz hale geldi"

Çüngüşlü çiftçiler, don felaketinin boyutunun oldukça büyük olduğunu belirterek yetkililere seslendi. Bölgede tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yüzlerce ailenin büyük gelir kaybı yaşayacağına dikkat çeken üreticiler, zarar gören alanlarda inceleme yapılmasını ve acilen bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

“Destek olmazsa üretici tarlaya küsecek”

Yaşanan felaketin ardından birçok üreticinin bu yıl ürün alamayacağını ve borçlarını ödeyemez hale geleceğini vurgulayan üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere tüm ilgili kurumlara çağrıda bulundu. Çiftçiler, ürün kaybı nedeniyle kredilerini ödeyemeyeceklerini ve üretim yapamaz duruma geleceklerini söyledi.

Yetkililere çağrı: “Yerinde inceleme yapılsın”

Çüngüş’teki ziraat odaları ve yerel tarım temsilcileri, yaşanan don olayının ardından sahada zarar tespiti yapılması için resmi başvurularda bulunurken, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin bir an önce bölgeye gelerek detaylı hasar tespiti yapması bekleniyor.

Mırğan Yaylası’nda durum vahim

Son yıllarda aronya gibi alternatif ve katma değeri yüksek ürünlerin yaygınlaştığı Mırğan Yaylası’nda da durumun vahim olduğu belirtiliyor.

Muhabir: Muhammed Enes Özgültekin