Mizgin TABU – Özel Haber - Kürt halkının binlerce yıldır geleneksel ve kültürel kıyafetleri olan Kıras-Fistan ve Şal u Şepik, birçok kişinin geçim kaynağı olmaya devam ederken, düğün gibi özel günlerde de kadınların vazgeçilmezi arasında…
Hakkâri, Van, Şırnak, Siirt, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yaşayanlar, binlerce yıllık geleneksel kıyafetler "Kıras u Fistan" ile "Şal u Şepik"ten vazgeçmiyor. Yöresel kıyafetler özellikle düğün ve nişan gibi özel günlerde kadın ile erkeklerin vazgeçilmezleri olmaya devam ediyor.
‘Burası senin yerin değil kadınların yeri’
Sur ilçesi Melik Ahmet Caddesinde yöresel kıyafet dikerek geçimini sağlayan Yasemin Eyüboğlu, Kürt kültürüne ait yöresel kıyafet dikiyor. Öncesinde tekstilde çalışmaya başladığını ve dikiş yaptığını oradan öğrendiğini söylüyor. “2002’de Kürt yöresel kıyafetleri yapan atölyede çalışmaya başladım, kendimi geliştirdim. Tek başıma nasıl model çıkarabilirim üzerine düşünmeye başlamıştım. Kürt tarihine bakıldığında annelerimizin geçmişte dikiş makinaları olmadığı için elleriyle elbiseleri dikmişler. Elbiselerin orijinaline baktığımda hemen model çıkarıp aynısını üretmeye başladım. Kürt yöresel kıyafetlerini keyifle dikiyorum, çünkü bu bizim kültürümüzdü. Kültürümüzü öne çıkarttığım içinde çok mutluydum. Bir kadın olarak erkeğin gölgesinde çalışmadım her daim kendi ayaklarımın üzerinde durdum. Birlikte çalıştığım işçiler de her zaman kadın oldu. Oğlumda makineyi biliyor ama onu fabrikaya gönderiyorum çünkü burası senin yerin değil kadınların yeri diyorum” dedi.
‘Mağazalarda her çeşit kıyafet var ama yöresel kıyafet yok’
Eyüboğlu küçük bir dükkânla işini kurduğunu ve az sayıda dikiş makinası olduğunu söyleyerek, Yanımda çalışan işçi yoktu tek başıma çalışıyordum. Daha sonra siparişler almaya başladım çok iş yapmaya başladığını ifade etti. “3 kişiyle çalışmaya devam ettik. Yöresel giyim mağazası en büyük hayalimdi ve açtım. İnsanlar gelip kendi bedenine göre alsın giysin benim için büyük bir keyif çünkü bugün baktığında mağazalarda her türlü çeşit kıyafet var ama Kürt yöresel kıyafeti yok buna alternatif olmak istedim. Bunun için çok mücadele ettim halkımız da kültürüne sahip çıkıyor” ifade etti.
Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olan yöresel kıyafetler; Newroz, 8 Mart gibi özel günlerde büyük bir kesim tarafından tercih ediliyor.
‘İnsan kültürünü geldiği yeri hiçbir zaman unutmamalıdır’
“Yöresel elbiselerimiz şuana kadar nişan, düğün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Newroz da giyiliyor. Diktiğim elbiseler günlük yaşamda giyilecek elbiseler değil. Günümüze baktığımda, keşke biraz daha kültürümüze sahip çıksak toplum içinde bir yozlaşma söz konusu ve açıklık günümüzde çıplaklıkla yer değiştirmiş. Herkes kendi düşünce ve fikrini beyan etmekte özgürdür istediğini yapabilir ama bizim Kürt kültürümüzde böyle çıplaklık denecek kadar açıklık yoktur. İnsan kültürünü geldiği yeri hiçbir zaman unutmamalıdır ona göre hareket etmeli kendini geliştirmelidir. Sadede sadece yöresel giyim için söylemiyorum” dedi.
Mizgin TABU