Diyarbakır'da, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Kalıcı Listesi'ne girmesi hedefleniyor.
Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında, 124 metre yükseklikte kayalık tepede bulunan ve askeri yerleşimde dünyada bulunan son Mithras tapınağının ortaya çıkarıldığı kale, bilimsel kazılarla tarihe ışık tutuyor. 2020 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne dahil edilen tarihi kale kentin önemli turizm değerlerinden.
Bakanlığı, Valilik, diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesinin katkılarıyla 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.
Kazılarda bugüne kadar 60 dönüm alan üzerinde 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı, yer altı kilisesi, 400 kişinin sığacağı yer altı sığınağı, konutlar ve gizli geçitler, milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesiyle önemini kaybeden, dönemin Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve Mithras Tapınağı'na gizli dini tören ve ayinler için gelen davetlilerin konakladığı alan ile birçok eser gün ışığına çıkarıldı.
Listeye girmesi için dosya hazırlandı
Zerzevan Kalesi'nin, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine yönelik çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Kazı Başkanlığı işbirliğiyle yürütülüyor.
2022 yılında hazırlıklarına başlanılan "Alan Yönetim Planı" kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alanın sınırları belirlendi. Alan Yönetim Başkanının Bakanlık tarafından geçen yıl atanmasının ardından ilgili paydaşların yer aldığı toplantılar yapıldı, komisyonlar kuruldu. Bu kapsamda Karacadağ Kalkınma Ajansı, Zerzevan Kalesi Kazı Başkanlığı, Diyarbakır Valiliği, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, ICOMOS ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında güçlü bir koordinasyon ve işbirliği sağlanarak, "Alan Yönetim Planı" hazırlandı.
Hazırlanan bu plan geçen ay "Eşgüdüm ve Denetleme Komisyonu" tarafından onaylanarak Bakanlığa sunuldu. Bakanlıkça yapılacak incelemenin ardından Alan Yönetim Planı'nın gelecek ay kurumlarla paylaşılması öngörülüyor. Bu süreçte UNESCO başvuru dosyası hazırlıkları da Alan Yönetim Planı ile koordineli bir şekilde ilerliyor.
Tarihi kalenin alan yönetim bilgisi, tarihçesi, kalede bugüne kadar gün ışığına çıkarılan eserler ve bu eserlerin restorasyonları ile 5 yıl süresince alanda yapılması planlanan çalışmalar gibi konularla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı başvuru dosyası, tamamlanma aşamasına geldi.
Dosya tamamlandıktan sonra Zerzevan Kalesi'nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne dahil edilmesi için ekim ayında başvuru yapılacak.
Anadolu Ajansı