USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Vefatının 2. Yıl dönümünde Sezai Karakoç

Şair, yazar ve mütefekkir değerli hemşehrimiz, Sezai Karakoç’un bugün vefatının 2.  yıldönümü…

Dolayısıyla bu değerli üstadımızı bugün rahmet, minnet ve şükranla yad ediyoruz.

Sezai Karakoç 22 Ocak 1933 tarihinde Ergani’de doğdu. 

Babası Yasin Bey, Birinci Dünya Savaşı sırasında Kafkas cephesinde çarpışırken Ruslara esir düşmüş olan orta hâlli bir tüccardı. Dedesi Hüseyin Bey de Plevne Savaşına katılmış, Gazi Osman Paşa’nın takdirini kazanmış yiğit bir kişiydi.   Sezai Karakoç’un çocukluğu Ergani, Maden ve Dicle’de geçti. İlkokula Ergani’de başladı ve burada bitirdi. Maraş Ortaokuluna parasız yatılı olarak kaydoldu. 1947 yılında Gaziantep’te, yine parasız yatılı olarak, lise öğrenimine başladı.

1950 yılında Gaziantep Lisesinden mezun oldu. Aynı yıl,   Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine sınavla (1950) girdi. Bu okulun Maliye Bölümünden 1955 yılında mezun oldu.

1950’li yıllarda bizzat tanıştığı Necip Fazıl’dan bir daha ömrü boyunca ayrılmadı. 1950’li yıllarda   Büyük Doğu’nun sanat edebiyat sayfalarını yönetti. Necip Fazıl Kısakürek ile yakın arkadaşlık kurdu.

Siyasal Bilgiler Fakülltesi’nden sonra, 30 Kasım 1955 tarihinde Maliye Bakanlığında, Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümünde çalışmaya başladı. Burada çalışırken girdiği maliye müfettiş yardımcılığı sınavını kazanarak 11 Ocak 1956’da maliye müfettiş yardımcısı oldu. 3 Şubat 1959’da İstanbul’a gelirler kontrolörü olarak atandı. Görevi gereği yurdun birçok yerini görme imkânı buldu.

1 Temmuz 1960 - 30 Aralık 1961 tarihleri arasında askerlik görevini Ankara ve Ağrı’da tamamladı.   Askerlik dönüşü memuriyete devam etti. Ancak, 1973 yılında resmî görevinden istifa etti. Bu tarihten itibaren herhangi bir resmî görev almadı.

26 Mart 1990’da şiir ve yazılarında, dergilerinde, kitaplarında ortaya koyduğu dünyayı gerçekleştirmek için Diriliş Partisini kurdu. Yedi yıl bu partinin genel başkanlığı görevini yürüttü. Diriliş Partisi, üst üste iki seçime katılmadığı gerekçesiyle kapatıldı.

 Diriliş dergisi ve düşüncesi Sezai Karakoç adıyla özdeşleşti. Dünya savaşlarından yenik çıkan İslâm dünyasının yeniden dirilişini amaç edindi. Bu uğurda, yazı hayatı boyunca diriliş kavramı çevresinde zinde bir bilinç uyandırmaya çalıştı; başta şiir, siyaset ve düşünce olmak üzere, dünya Müslümanlarının uyanışına eserleriyle emek verdi.

Tüm edebiyat ve düşünce hayatını “diriliş nesli” dediği yeni bir gençliğin yetişmesine adadı.   Diriliş kavramını ilk kez, 1954 yılında kullandı. 1954 kışında bir arkadaşıyla birlikte Yeni Ay adlı bir dergi çıkarmaya karar verdi.   

İlk sayısı 15 Ocak 1955’te, ikinci sayısı 15 Şubat-15 Mayıs 1955’te çıkan ve geniş bir ilgi uyandırmasına rağmen dergi ekonomik nedenlerle kapandı. 

1974 yılından önce Diriliş Yayınları başlığıyla bir iki yayın yapıldıysa da bunlar düzenli olmadı. Bu yüzden Diriliş Yayınlarının asıl kuruluş tarihi 1974 kabul edilebilir. Bu tarihten itibaren Sezai Karakoç’un kitapları düzenli bir şekilde sadece Diriliş Yayınlarından çıktı

Diriliş dergisi, bir edebiyat ve sanat dergisi olmasının yanı sıra, İslâm düşüncesi ve siyasetinin şekillendiği bir yayın organı da oldu. Yayın hayatı boyunca birçok şair ve yazarın ilk şiirleri, ilk yazıları Diriliş’te yayımlandı. 

 “Mona Rosa” şiiri 1950’li yılların başlarında büyük ilgi görmüştü. Sezai Karakoç’la birlikte 1950’li yıllardan itibaren Türk şiirinde yeni bir dönem başladı. İlk şiirlerinde Orhan Veli (Garip) akımına karşı duran bir hece ısrarı gösteren Sezai Karakoç, bu şiirleriyle Necip Fazıl’ı bütünüyle özümsediğini gösterdi. “Mona Rosa” şiiriyle bir yandan geçmiş şiir kültürümüze sahip çıkarken, bir yandan da sonradan İkinci Yeni olarak adlandırılacak yeni şiirin birçok unsurunu bünyesinde taşıdı. 1950’li yılların başlarında yazdığı şiirler kadar şiir eleştirileriyle de kuşağının etkili bir adı oldu.

Doğduğu il olan Diyarbakır’da bir kültür merkezine ve bir bulvara  adı verildi.

Aslında Üstad Sezai Karakoç’u anmaktan çok onu anlamak önemli. Onu şiirleriyle, yazlarıyla, kitapları ile kısacası hayat görüşlerini içeren eserlerini okuyarak anlamak önemli..

• Üstad, Sezai Karakoç,  Şair, yazar , mütefekkir değerli  bir insandı.    Bir şiirinde:     ‘ Sevgili,,,,,,En sevgili……..Ey sevgili…Uzatma dünya sürgünümü benim’ demişti

• ve nihayet 16 Kasım 2021 Salı günü İstanbul’da dünya sürgünü bitti.  Şehzadebaşı Camii'nde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

 Bu değerli hemşehrimizi vefatının 2. Yıldönümünde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Ruhu şad, mekânı cennet olsun…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ