USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Tarihi Akış İçerisinde Diyarbakır’ın Yeri - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)

Ünlü gezgin Hasr-ı Hüsrev Sefer name adlı eserinde ‘’Ben Dünyanın dört bucağında Arap, Acem, Hindi ve Türk diyarındaki tüm şehirleri, kaleleri gördüm. Fakat yeryüzünde hiçbir ülkede Diyarbakır kalesine benzer ne bir kale gördüm ne de başka bir yerde bunun gibisine rastladım, diyeni duydum..’’ der.

İşte günümüzde Çin seddinden sonra yeryüzünün en uzun, en sağlam kalesi kabul edilen ‘’DİYARBAKIR KALESİ’’ ve onun vakarına parelilik teşkil eden ‘’DİYARBAKIR TARİHİ’’

Yapılışı bilinmemekle beraber ‘’Fis Kayası’’ isimli kayalık bölgenin İç Kale kesimi eldeki verilere göre Diyarbakır ilk yerleşim birimi olarak saptanmıştır. Nitekim yüzyıllar öncesinde insanlar küçük topluluklar halinde yaşadıklarından, yerleşim merkezlerini çevremizdeki gibi görünümlerden, tarımsal ve sanayiye yönelik tercihlerinden öte, bölgesel saldırıların yoğun olduğu dönemlerinde idaresini etkin bir konumda savunmak için yüksek tepelere ve sarp bölgelere kurarlardı. Bu özellikteki Fis Kayasının civarı % 60 oranında ilk yerleşim alanı olarak keskin uçurumlarda çevrili ve atlı geçişlerin güç yapılabildiği o dönemdeki iklim şartlarında DİCLE NEHRİ geçer.

663 Hz. Ömer Halifeliği zamanındaki İslamiyet egemenliği, 663 Emeviler Dönemi, 750 Abbasiler Dönemi, 869 Şeyh Oğulları, 899 Abbasiler, 978 Büveyhoğulları, 984 Mervanilerin Egemenliği, 1085 Büyük Selçuklular Dönemi, 1097 İnal Oğulları, 1142 Nisan Oğulları, 1394 Timur’un kenti alması ve yönetimi Akkoyunlara bırakması, 1515 Kentin ve Yörenin Osmanlı İmparatorluğuna katılışı Yavuz Sultan Selim dönemi.

Geçmişten bu güne Kentin aldığı isimler sırasıyla; Amid, Amida, Kara AMİD, Diyar-ı Bikr, Diyar-ı Bekr, Diyarbekir ve 1937’den günümüze kadar ise Diyarbakır olarak anılmaktadır.

 

 

 

 

 

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ