USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

ŞEHİR ARAŞTIRMALARI MERKEZİ ve TARİH (2)

Tarih alanında bu denli oldukça içiçe eserlerin şehirlerle ilgili kaynakları ihtiva etmesi, Şehir Araştırmaları Merkezi’nin oluşumunu gerekli kılmaktadır. Tarih Kitaplığı’na dair belirttiğimiz hususlar, Mimarî için farklı değildir. Bu musıkî için aynıdır, mutfak için değişmemektedir, giyim-kuşam için geçerlidir.

Mimarî Kitaplığı’nda şehirdeki her türlü mimarî eser ele alınmaya çalışılmış, “kale-han-hamam-kışla-köşk-konak-medrese-manastır-camiî-kilise-havra-köprü-çeşme” olmak üzere mimarî yapılar ve bu yapılarla ilgili araştırmalar kaynaklar çerçevesinde ele alınmış, mimarî dergilerle zenginleştirilen kitaplık, aynı zamanda mimarî sempozyum bildirileriyle desteklenmiş, o eserlerin minyatür veya fotoğraflarıyla kayda alınmıştır.

Şehir Araştırmaları Merkezi, parçadan bütüne doğru tarih, kültür, sanat, edebiyat, inanç, ekonomi, coğrafya olmak üzere onlarca bölümde şehir-bölge-devlet tanımlanmasında araştırmacılar, yazarlar ve okurlar için, yüzyılımızda her türlü teknolojik gelişmelere rağmen önemini koruyacak, medeniyetin ekseninde yeniden var olma hareketinin çıkış noktalarından biridir.

Şehir Araştırmaları Merkezi, bilinen kütüphane olmaktan uzak, gazete-dergi-fotoğraf destekli, yerel malzemelerin sergilendiği, tarihî eserlerin ve kültürel değerlerin yer aldığı, sürekli yenilenen yapısıyla konferansların verildiği, sempozyumların gerçekleştirildiği, yazarlarla okurların buluştuğu, fikrî tartışmaların eksik olmadığı, doğrulara ulaşma için daima çalışılan, fert-millet-devlet üçgeninde bünyeyi canlı tutan, dünle bu gün arasında köprü, yarına dünden bugüne gelenin miras bırakılacağı özelliğe sahiptir.

Okuyanın merak ettiği, öğrencilerin daima geldiği, ustaların bulunduğu, araştırmacıların gitmeye mecbur kaldığı, ülke ve şehir nabzının attığı, herkesin ve her kesimin kendisine ait olanı bulduğu, dinamizmini hiçbir zaman kaybetmediği, konferans-sinema-tiyatro salonlarıyla bezeli, tarihî ve kültürel zenginliğin maket müzelerle sergilendiği, gazetenin günlük, dergilerin aylık geldiği, her yeni çıkan kitabın raflarda yerini aldığı bir merkezin hayali ne zaman gerçekleşir?

Topluma yön vereceğini düşündüğümüz ve her şehirde olmasını arzuladığımız, bu merkez anlayışının gerçekleşmesi için ömür adadığımız hususta dahası ne diyebiliriz? Kalan, söylenmeyen bir husus varsa bilmek isteriz.

Okumayan medeniyete yabancı kalırken, ruh ikliminde kuraklığını yaşar, merhametin, iyiliğin ve güzelliğin.

Şehir Araştırmaları Merkezi, yeniden dirilişin, kalkınmanın, bir ve beraber olmanın adıdır. Medeniyetin yeniden ihyasında, bir fikir hareketidir, batıyla hesaplaşmanın ismidir. Yeryüzünde şehirlerden yola çıkarak, millet olma şuurunu yeniden kazanmadır.

Birbirini tanımayan milletlerin, birbirine düşman kılınan bölgelerin, halkların insan olma gereğini yerine getirdikleri merkezdir. Dahası, insanlığa hizmet etmenin, saygının, sevginin, ilmin ve irfanın merkezinde eşref-i mahlûkat olmanın ilk adımıdır, daima atılan.Biz, Şehir Araştırmaları Merkezi’ni oluştururken, bu amaçla yola çıktık.

Anlaşılmak mı?  Daha anlaşılmadık, Sevgili Okur.  Anlaşıldığımız zaman, bu merkezin topluma, insanımıza hizmet edeceğini umuyoruz.

O zaman, erken mi olur geç mi? Bu husus hakkında şimdilik bir kanaat sahibi değiliz. Anlaşılmak için yazmaya devam ediyoruz.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ