USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

MUHAMMED NURULLAH SEYDA KİMDİR - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)

Cizre’nin manevi önderlerinden. 1948 yılında Cizre’de doğdu. Babası Şeyh Seyda adıyla meşhur olan Muhammed Sait Efendidir. Nurullah efendi bütün tahsilini ailesinden yapmıştır. Babası Şeyh Seyda bu oğlunun tahsiline çok önem veriyordu, bazen de çevredeki meşhur hocalara da gönderiyordu. Bu hocalardan biriside Mela Abdurrahman Erzen idi. Kısa zamanda zekasının parlaklığın ve yüksek istidadı ve çalışma ile ilmi icazeteni babasının halifesi Batmanlı Şeyh Fahreddin Efendiden aldı. Tasavvufi hilafetini de babasından aldı.

Babasından hilafet aldıktan sonra babasının talebeleriyle meşgul oldu. Babasının yolunda devam etti. Bu arada ilmi bakımdan bir çok talebe yetiştirdi. Silopili Mela Abdülhamid, İdilli Seyid Ahmet, Midyatlı Mela Hacı gibi kimselere ilmi icazet verdi. Batmanlı Mela İsmet ile İdilli Şeyh Muhammed ve Suruçlu Şeyh Mustafa gibi zatlara da hilafet verdi.

Nurullah Seyda eser telifi ile de meşgul olmuştur. Eserlerini arpaca olarak kaleme almış, bazıları Türkçe ’ye tercüme edilmiştir. Yirmi yaşında iken yazdığı Esrar-ut Tasavvufi adlı eseri tercüme edilmiştir.  Bu eserinin bir yerinde buyuruyor ki;

İslam’ın emirlerine ve Resulullahın sünnetine uymak vecibelerin en kuvvetlisi ve faziletlerin en önemlisidir. Zira esas maksat budur. Makbul de ancak O’dur. Bunun dışında kalan batıldır ve atılması gerekir.

İslam’a teslim olmayan ona hizmet etmeyen kimsenin maksada kavuşması mümkün değildir. Şüphe yok ki Allahü Teâlâ’nın rızası, istenilmesi ve her Müslüman tarafından gaye edinilip aranması gereken hedeftir.

Nurullah Seyda’nın 7 erkek ve 3 kızı vardır. Kendisi 1984 yılında genç yaşta vefat etmiş ve babasının yanına defn edilmiş.

Konuşmaları arasında bu sözleri bir örnektir; Şüphesiz ki İslam’ın emir ve yasakları iki türde toplanır. Bunlardan biri Namaz, Oruç, Hac, Zekat, ana babaya hizmet gibi bedenin zehrine ve umumi hakikatlere tealluk eder. Bunlara Memu’rat denir. Şirk, zina,  hırsızlık, faiz yemek, içki içmek, yalancı şahitlik gibi şeylere de menhiyat denir. Diğeride batini amellere taalluk eder. Bunlar da İman, sabır şükür, tevekkül, kadere rıza, teslimiyet, ihlas, kanaat, yumuşaklık ve hepsinin başı olan Allah ve Resulüne muhabbettir ki bunlara da me’murat denir. Bunların dışında kalan ve kalple ilgili diğer Salih amellere de fazilet denir. Ama evham, hurafe ve namaz kılmama gibi batıl inançlar, sabırsızlık, nankörlük, riya, kibir, kendini beğenme, kin, haset gibi kalbe doğan kirli düşüncelerle ruhun alçalması da İslamiyet’in yasakladığı rezaletlerdir.

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ