USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Kadayıfın Doğuşu - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)

1900’lü yıllarda, Hacı Mustafa Serdar Efendi, Suriye’nin başkenti Şam’dan gelerek Diyarbakır’a yerleşti. Muhammed Bey ile tanışır. Ve birlikte Dört Ayaklı Minare (Şeyh Matar) camii çevresinde küçük bir dükkân kiralayarak, kadayıf imalatına başlarlar. Hacı Mustafa Serdar Efendi’nin vefatından sonra 1. Kuşak olan Muhammed Bey mesleği oğlu Hasan Altunhan ile devam eder. 1911 yılında Yemen savaşının başlamasıyla Muhammed Altunhan Yemen’e gider. Ve o meşhur türküdeki gibi savaşa giden Muhammed usta bir daha geri dönmez.

Kuşaktan Kuşağa Geçen Lezzet mesleğe ikinci kuşak olan oğlu Hasan Altunhan, Melik Ahmet Semti’nde devam eder. Hasan Altunhan’ın oğlu Hacı Levent Altunhan ile birlikte bu mesleği icra etmeye başlarlar.

1932 yılında 2. Dünya Savaşı’nın başlaması sebebiyle ticari faaliyetlerine ata verirler. 1950’lerde tekrar baba oğul ticaret hayatlarına dönerler.

1960 yılında Hasan Altunhan vefat eder. 3. Kuşak Hacı Levent Altunhan’dır.

Hacı Levent, 1927 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelir. Küçük yaşlardan itibaren babası Hacı Hasan’ın yanında çalışmaya başlar. Baba Dede mesleği olan kadayıf imalatının inceliklerini öğrenir. Mesleğini geliştirerek, ‘’Hacı Levent’’ kadayıflarını adeta bir markaya dönüştürür. Ve meşhur kadayıfını Diyarbakır’dan Dünyanın birçok ülkesine, ihraç etmeye başlar.

Hacı Levent 2002 yılında vefat ettikten sonra, 4. Kuşak Hacı Adnan, hacı Ahmet Altunhan ve Murat Altunhan ile 5. Kuşak Zekayi Altunhan halen faaliyette Ankara ve Diyarbakır’daki şubeleriyle hizmet vermektedir.

KADAYIFIN MUCİDİ

Burma Kadayıf ilk olarak 1890’lı yılların sonlarına doğru Agop adında ermeni asıllı bir Türk tarafından yapılır. Bingöl-genç civarında yaşayan bu usta işi büyüterek bir iş yeri açar ve yanın çırak olaraktan bu çevreden insanları alır. Usta çırak ilişkisi sonrasında burma kadayıf geniş bir çevreye yayılır.

Diyarbakır’ı ana vatanı bilen Kadayıf’ın Bingöllü ustaların elinde değişik tatlar taşıması, Bingöl’ün ismini ön plana aldırmamıştır. Diyarbakır’ın bilinirliğinin oluşu şehre yerleşen Bingöllülerin kendilerini Diyarbakırlı bilmesi, her yere taşınan Kadayıf’ın Diyarbakır’a ait olduğunu belirginleştirmiş, düz-burma kadayıfın böylelikle Diyarbakır ismini almasını sağlamış.

Diyarbakır Kadayıfının bilinen ustaları, dünden bugüne:

Agop Usta, Ako Usta (kadayıfın ilk ustaları) Topal Hasan Altunboğa, Ahmet ve Halit kardeşler, Mehmet Usta, Hacı Levent Altunhan, Hacı Ahmet Altunca, Hacı Halit Altunboğa, Saim Usta, Sıtkı Usta, Haşim Altunbey, Şeyhmus Alto, Sadık Usta ve Hacı Baba.

Kadayıfın ana maddesi cevizdir, ne yazık ki son zamanlarda, Fıstıklı, Kaymaklı, Çikolatalı kadayıflar da imal edildi, fakat bunların içinde en çok satılan Cevizli ve Fıstıklı Kadayıftır.

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ