USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır’ın Tarihi Camileri - (İhsan Özdemir'in Yazısı)

Diyarbakır tarih bakımından ünlü bir şehir. Surların dışında en önemli eserleri camiler. Bu camiler şehir merkezinin dışında ilçelerde de bulunuyor. Diyarbakır'a 90 kilometre uzaklıkta olan Çermik ilçesi bunlardan biri. Çermik şifalı suyu ve tarihi camileri ile de önde çıkan ilçelerden biridir.

Ulu Cami, İlçenin batısındaki Kale Mahallesinde bulunmaktadır. Yapı aynı zamanlarda inşa edilmiş, bitişik iki camiden oluşmaktadır. Batı kesimi ilk yapıdan kalmış, doğudaki tek kubbeli kısmı ise sonradan ilave edilmiştir.

Ulu Caminin orta bölümünde iki adet kitabe bulunmaktadır. Yapılış kitabesinde şu bilgiler yer almaktadır.

‘’Bunun yapılmasının, efendi, malik, adil, nimetlerin sahibi Fahreddin Kara Arslan Bin Davut, Bin Sökmen, Bin Artuk- Tanrının rahmeti onun üzerine olsun. Müslüman cemaatinin koruyucusu, din uğruna savaşan İlaldı Bin…Tanrı…devamlı kılsın –emretti. Yukarıda ki kitabede adı geçen Fahreddin Kara Arslan Bin Davut, Bin Sökmen, Bin Artuk seceresinde de anlaşıldığı gibi Artuklu Hanedanının Hısn Keyfe koluna mensup olup, bu kolun 4. Sultanıdır. 539/1144-45 yılında tahta geçmiş ve 22 Ramazan 562/12 Temmuz 1167 de vefat ederek Hısn Keyfa’da defnedilmiştir.

ÇARŞI CAMİ: İlçe Merkezinde çarşı caddesi üzerinde bulunduğundan bu isimle anılan Çarşı Camisi 1730 yılında Osmanlılar döneminde yapılmıştır. Doğu-batı yönünde 25 metreye 7 metre ebadında bir dikdörtgen yapıdadır. Caminin yapımında siyah bazalt ve aktaş kullanılmıştır. Üç giriş kapısı bulunan caminin çarşıya açılan kuzey yönündeki kapısı günümüzde kapatılmıştır. 1974 yılında çarşı içerisinde çıkan yangın sonucu kısmi hasar gören cami değişik dönemlerde onarımdan geçirilmiştir. Caminin son restorasyonu 2006 yılında Vakıflar Müdürlüğünce yapılmıştır. Caminin minaresi 1976 yılında Hayırsever Mehmet Nuri Akbaş Tarafından yaptırılmıştır.

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ