USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

ÇUKUROVA’DA DİYARBAKIR VAKFI - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)

Çukurova bölgesinde yaşamakta olan binlerce Diyarbakırlı hemşehrilerimiz uzun süre sosyal yardımlaşma ve dayanışma amaçlı bir örgütlenmenin hasretini çektiler.
Bu konuda değişik zamanlarda, değişik ortamlarda bazı girişimler olduysa da, bu girişimler, her seferinde, Diyarbakır ve Diyar bakırlılar aleyhine kamuoyunda oluşan yanlış düşüncelerin etkisiyle başarısızlığa uğradı.
Çukurova bölgesine, 50 yılı geçen bir süre içinde çoğunlukla AŞ ve İŞ bulmak ümidi ile gelmiş olan hemşerilerimiz ile son yıllarda Asayiş olayları nedeniyle bir bakıma zorunlu göçle gelenler arasında ilişkilerde yeterli gelişme sağlanamaması da bu oluşumu geciktirdi.
Hemşeriler arasında giderek artan bir araya gelme özlem ve ihtiyacı, nihayet 1998 yılı başlarında gerçekleşme aşamasına geldi.
1998 yılı başlarında, R. Sırrı Özer, Mehmet Çaçan, Asım Akkaya, Halil Altay, Ali Yılmaz, Cuma Bozkurt ve bazı hemşerilerimiz, dernekleşme fikrini geliştirdiler. Bu arada kentteki hemşerilerle genişletilen görüşmeler sonrasında VAKIF kurma düşüncesi ön plana çıkarak genel merkezi Ankara’da bulunan ‘’DİYARBAKIR TANITMA KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA VAKFI’’nın Adana şubesinin açılmasının daha kolay ve yararlı olacağı kararlaştırıldı. Dönemin Genel Başkanı rahmetli Tarihçi-Yazar hemşerimiz Şevket Beysanoğlu’nın da olumlu yaklaşımı sonrasında VAKIF Fikri hayata geçirildi ve bununla ilgili yapılan toplantılar sonrasında Doğan Göksu, R. Sırrı Özer, Mehmet Mercan, Ali Yılmaz, Cuma Bozkur, Dr. Adnan Karacadağlı ve M. Şerif Yiğit’ten oluşan 7 kişilik bir ‘’Müteşebbis Yönetim Kurulu’’ kurularak gerekli resmi işlemler başlatıldı. Böylece Vakıf Adana Şubesi’nin kuruluşu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 17 Mayıs 1998 günü Onayı ile gerçekleşmiş oldu. İzin verilmiş oldu.
Şubenin kuruluşunun henüz birinci ayında Adana’da meydana gelen 27 Haziran depremi yaklaşık dört ay boyunca etkin çalışmaları aksattı ise de üye yazımı faaliyetleri devam etti.
Sonraki aylarda çalışmalar giderek genişletildi. Üyeler ve bölgemizdeki hemşeriler arasında tanışma, kaynaşma ve dayanışmayı pekiştirmek amacıyla çeşitli yemekli ve müzikli aş-ile toplantıları düzenlendi.
Sağlanan ayni ve nakdi bağışlarla Adana’daki yoksul hemşerilerimize ve Çukurova Üniversite’sinde okumakta olan Diyarbakırlı gençlere çeşitli yardımlar yapıldı.
Bu arada, üyelerimizin, özellikle de 3. Dönem Yönetim Kurulu başkanımız İbrahim H. Hekim oğlu ile Asım Üner’in girişimiyle sağlanan bağışlarla, içinde bulunduğumuz dairenin satın alınması gerçekleştirildi.
Bu arada Vakfın sosyal ve kültürel çalışmaları da devam ettirildi.
Kuruluşunda başlayarak her yıl vakıf yararına müzikli yemekli geceler düzenlendi, Gecelerimize müzik ve folklor ekipleri gönderme konusunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin büyük destek ve katkıları oldu. Ayrıca, sanatçı dost ve hemşerilerimiz, Recep Kaymak, Bedri Ayseli, Recep Acay, İbrahim Macit, Kadir İpek, Ali Aktaş ve Remzi Bal ile başkaca müzik ustaları davetlerimize gönüllü olarak katılmayı kabul ettiler.
Emeği geçen herkese teşekkürler.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ