"Yaralarımız sarılmadı" (VİDEO HABER)
6 Şubat depreminin birinci yılı nedeniyle vatandaşlar yaptıkları açıklamada, yetkililerin ve hükümetin depremzedelerin sorunlarına ilgisiz kaldığını belirterek, “yaralarımız sarılmadı” diyerek dert yandı.
Mizgin TABU/ÖZEL HABER - 6 Şubat 2023 saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci deprem gerçekleşti. Bu depremler ile birlikte tüm ülkede saatler durdu. Bu depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. 11 ilde milyonlarca kişiyi etkileyen deprem on binlerce kişinin ölümüne neden oldu.
Depremi yaşayan ve bir daha o günleri yaşamak istemeyen depremzede yurttaşlar 11 ilin sarsıntılardan etkilenmesi sonucu milyonlarca yurttaş için yaşam artık eskisi gibi olmadı. Yaşanan yıkıcı depremlerde “en az” 53 bin 537 yurttaş yaşamını yitirdi, 107 bin 213 yurttaş da yaralandı. Başta Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya olmak üzere deprem bölgesinde yaşam hala da normale dönemedi.
Elektrik ve su faturası geliyor
Konu ile ilgili konuşan depremzede yurttaşlar tepkilerini şöyle dile getirdi, “Sıkıntılarımız hat safhada, üşüyoruz, herhangi bir yardım yok, evlerimiz yapılmadı. Bir yıl oldu, ne yapacağız bilemiyoruz. Belirsizlik çok, evlerimiz yok ama bizden elektrik ve su faturası almaya devam ediyorlar. Ben nereye gideyim? Bir gün, iki gün de değil sonuçta tekrar döneceğim. Benim her şeyim burada, ben nereye gideceğim. Hadi gittim nasıl geçineceğim. Bir emekli maaşımız var başka da bir şeyimiz yok. Bir ineğim, bir emekli maaşım var. İki tane öğrencim var nereye kadar gideceğim” ifadelerini kullandı.
Bizlere yardımı halk yaptı
Deprem de yaşanan en büyük sorunların insani gereksinimlerin karşılanamadığını ve yaşanan sorunların katbekat arttığını dile getiren yurttaş yaşadıkları sıkıntıları şu cümlelerle dile getirdi, “En büyük sorunlarımız barınma gibi, ısınma gibi, temel gıda olarak hiçbir şekilde bize yardım yapılmadı. İktidardan hiçbir şekilde yararlanmadık ve gelen bütün yardımların çoğunda halk tarafından yapıldı. Bizim en büyük şikayetimiz iktidar partinin milletvekillerin sahada olup depremzedelerin dinlenilmemesi, ihtiyaçlarının giderilmemesinden şikayetçiyiz” dedi.
Depremden etkilenen esnafın durumuna değinen yurttaş şunları dile getirdi, “Kesinlikle Malatya esnafı bitmiş durumda, akşamleyin ben kafamı yastığa koyduğumda rahat yatamıyorum. Bazı hainlikleri görüyorum elimden bir şey gelmiyor. Bunları düzeltecek potansiyelim yok. Keşke potansiyelim olsa.”
Deprem tatbikatı yapmıştık
Bir zamanlar Malatya’nın cıvıl cıvıl olduğunu, insanlar arasında diyaloğun güçlü olduğunu söyleyen Malatya Atmalılar Yardımlaşma Derneği yöneticisi Mehmet Ali Başıbüyük, şunları söyledi:
“Evde deprem tatbikatını yaptırmıştım. Oğlum bak dedim, deprem olduğunda bağırarak kaçın terlik giymeyin yalın ayak dışarıya koşun. Dışarıda da iki metre kar vardı. Çocuklar soğuktan titriyordu. Biz bir yılda, deprem sürecinde hiçbir yere ayrılmadık. Malatya nüfusu 40 binlere düştüğü anlarda dahi, karanlıklarda biz kendi çadırlarımızı kurduk, soğuk hava koşullarına rağmen bu insanlara nasıl yardımcı oluruz diyerek çadırlarımızda bekledik. Tabi ki bu süreç içerisinde dışarıda ki arkadaşlarımız hepsi örgütlü bir şekilde bizi aradılar.”
Mizgin TABU