Temel gıda ürünlerinde fiyat artışları katlanarak devam ediyor. Son aylarda bakliyat ve tahıllar grubunda yüzde 100’ün üstünde bir artış meydana geldi. Alım gücü düşen halk ise çuvalla aldıkları bakliyat ürünlerini artık kiloyla almaya başladı.
Zam furyasına bakliyat ürünleri de eklendi. Döviz kurlarındaki artış mutfak ürünlerine zam olarak yansıdı. Döviz kurlarındaki artıştan etkilenen bakliyat fiyatlarında ise yüzde 100’ün üstünde bir artış yaşandı.
Gıda toptancıları, son haftalarda tırmanışa geçen bakliyat ürünlerini bulmakta güçlük çekiyor. Bakliyat ürünlerindeki fahiş fiyat artışlarının stok yapan firmalardan kaynaklandığını belirten toptancı esnafı, bunun bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.
Gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarından hem halkın hem de kendilerinin etkilendiğini ifade eden esnaf, halkın alım gücünün düştüğüne, artışların önüne geçilmemesi halinde bakliyat ürünlerindeki fiyat artışlarının daha da artacağına dikkat çekti.
Gıda satışı yapan esnaf Ahmet Başaran, İLKHA muhabirine, son zamanlarda bakliyat fiyatlarında büyük bir artışın meydana geldiğini söyledi.
“Fiyatı değişmeyen tek ürün fasulye”
Fiyat artışlarının tüm bakliyat çeşitlerini etkilediğini kaydeden Başaran, “Örnek olarak; kilosunu 3-4 liraya sattığımız bulgurun fiyatı 9-10 lira arasında değişiyor. Pirinç 6-8 lira arasındayken şu anda 14-15 lira civarında. 6-7 lira olan nohut 14-15 lira olmuş. Mercimek fiyatı ise uçmuş durumda. Mercimeğin kilosunu 5-6 lira satıyorduk şu anda ise 15 ila 20 lira arasında satılıyor. Şu anda fiyatı değişmeyen tek ürün fasulye diyebiliriz, o da Ahlat’tan yeteri kadar ürün geldiğinden kaynaklanıyor.” dedi.
“Çuvalla ürün alanlar artık kiloyla almaya başladı”
Son 6 ayda bakliyat ürünlerinin genelinde neredeyse yüzde 100’ün üstünde bir fiyat artışının meydana geldiğini aktaran Başaran, şöyle devam etti:
“Esnaf olarak fabrikalara sipariş veriyoruz ama bize ya yok diyorlar ya da şu anda yok diyorlar ki bir hafta, 10 gün sonra üzerine zam atıp öyle piyasaya sürüyorlar. Bu artışlar bizi etkilediği gibi tüketiciye de yansıyor. Şu anda hem bizim hem de milletin alım gücü düşmüş durumda. Eskiden 5-6 ton sipariş verirken şu anda çuval bazında alıyoruz. Fabrikalara sipariş vermemize rağmen çoğu zaman bize ürün göndermiyorlar. Daha önce çuvalla ürün alan vatandaş şu anda kiloyla almaya başladı. Fiyatların yükselmesi milleti çok etkiledi. Gidişat böyle devam ederse her hafta fiyat artışları devam edecektir. Hükümetin bu artışları inceleyip denetlemesi gerekiyor.”
“Artışlar stokçulardan kaynaklanıyor”
Bir diğer esnaf Behçet Yargı ise artan fiyatların fırsatçıların aşırı stoklama yapmasından kaynaklandığı belirtti.
Fırsatçıların fiyat artışlarına sebep olduğunu vurgulayan Yargı, “Özellikle bulgur ve mercimek fiyatları yüzde 50-60 civarında zam geldi. Hatta bulgura yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Zamların temel nedeni geçen sene ülkede yaşanan kuraklıktan dolayı ve şu anda Türkiye’de bazı kendini bilmez esnaflardan da kaynaklıyor. Şu anda ürünlere gelen zamların yüzde 80’i insanların aç gözlülüğünden ve stokçuluğundan kaynaklanıyor. 6 ay önce bir kilo bulgurun fiyatı 6 liraydı şu anda 9 lira. Yerli mercimek 12 liradan 20 liraya çıkmış durumda. Türkiye’de her şey bol ama maalesef kendini bilmeyen stokçular bu artışlara sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.
“Devlet fiyat artışlarını engellemeli”
Yetkililerin stok yapanlara yönelik bir denetim yapması gerektiğini dile getiren Yargı son olarak şunları söyledi: “Devletin gıda denetim birimleri var. İsteğimiz bu stok yapanları denetleyip engellesinler. Hassas bir süreçten geçiyoruz. Bu ekonomik sıkıntıların yaşandığı süreçte devletin bunlara önlem almasını ve fiyat artışının sebebini öğrenip engellemelerini istiyoruz.”