Mizgin TABU - Devran Sinanoğlu, dilin sadece bir iletişim aracı olmanın ötesinde, bir toplumun kimliğini, kültürünü ve geçmişini taşıdığını vurgulayarak, "Dil edebiyattır, Dil kültürdür, dil sanattır, dil bir toplumun folklorüdür" dedi. Sinanoğlu, Kürtçenin sadece belli bir kalıba hapsedilmemesi gerektiğini ve dillere haksızlık yapılmaması gerektiğini belirtti.
Kültür ve Dil Bağlamında Çağrı
Yazar, dilin ideolojilerin, dini kavramların ve siyasi faaliyetlerin üstünde var olan bir değer olduğuna vurgu yaparak, dilin halkları binlerce yıl taşıdığını, nesilden nesile aktardığını ve bir toplumu doğuran unsurlardan biri olduğunu ifade etti. Dilin, toplumların karakter kodlarını taşıdığını ve bu kodlarla oynanamayacağını savundu.
Toplumların Geleceği: Dil
Sinanoğlu, dilin bir toplumun kimliği olduğunu ve kimliğini kaybeden toplumların özgürlükleri başta olmak üzere edebiyatını, sanatını, kültürünü kaybettiğini söyledi. Dilin, bir halkın geleceği olduğunu ve bu geleceği ipotek altına almanın mümkün olmadığını vurguladı. Dilin, bir halkın var olma sebebi olduğunu ifade ederek, Kürtçenin okullarda seçmeli ders olarak yer almasını ve kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını istedi.
Çağrı: Dilimize Sahip Çıkalım
Sinanoğlu, dilin insanlara verilen en güzel hediyelerden biri olduğunu belirterek, "Dilimize sahip çıkalım. Çocuklarımıza okullarda seçmeli dersler arasında Kürtçeyi seçtirelim ki kültürümüz bir sonraki nesillere de aktarılsın" dedi.
Mizgin TABU
Başka derdiniz var mı