Mahir YÜKSEL - Diyarbakır Cezaevi, 13 Ekim 2022'de boşaltıldıktan sonra yeniden düzenlenmek üzere iş makinelerinin faaliyete geçtiği bildirildi. müze yapılması planlanan cezaevi, Adalet Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Bu tarihi yapı, Türkiye’nin hafıza mekanlarından biri olarak yeni bir misyona hazırlanıyor.
Dünyanın En Kötü Şöhretli Cezaevleri Arasında
The Times gazetesinin "Dünyanın En Kötü Şöhretli 10 Cezaevi" listesinde yer alan Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi, özellikle 12 Eylül 1980 darbesi sonrasındaki işkenceleriyle biliniyor. 1981-1984 yılları arasında 34 kişinin hayatını kaybettiği cezaevinde, elektrikle işkence, falaka, copla tecavüz gibi akıl almaz yöntemlerle yüzlerce mahkumun hayatı karartıldı. Korkunç işkenceler sonucunda birçok kişi akli dengesini kaybetti, bazıları sakat kaldı. Cezaevi, Türkiye'nin yakın geçmişindeki en acı sembollerden biri olarak biliniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müze Duyurusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada cezaeviyle ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, “Geçmişte nice acılara, zulümlere, kötü hatıralara konu olan Diyarbakır cezaevi binası artık hem hafıza, hem de farklı alanlarda faaliyet yürütme mekanı olarak hizmet verecektir. İçinde müzeden kütüphaneye, kültür ve sanat birimlerine kadar pek çok bölümün yer alacağı bu eserin şimdiden Diyarbakır’ımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Mahir YÜKSEL