Ferda TAŞÇI - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, oruç tutan bireyler için yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmanın gerekliliğini vurguladı.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, uzun süren açlık sürelerinin olduğunu ve beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sahur öğününün büyük önem taşıdığını ifade etti. Sahurun atlanmaması ve ana öğünlerin düzenli olarak yapılması gerektiğini vurgulayan yetkililer, sağlıklı ve dengeli beslenme için önerilerde bulundu.
Sıvı tüketimine dikkat
Sahur öğününde süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi hafif besinlerin tercih edilmesinin önerildiği belirtildi. Ayrıca, gün içinde açlık hissinin geciktirilmesi için lifli kompleks karbonhidrat kaynaklarının tüketilmesi gerektiği vurgulandı.
İftarda ise çorba ve salata ile başlanılması, ardından etli sebze yemeği veya hafif bir et yemeği, yanında zeytinyağlı sebze yemeği, salata ve ekmek gibi besinlerin tüketilmesinin uygun olduğu ifade edildi. İftar sonrasında ise aralıklarla küçük porsiyonlar halinde beslenilmesi gerektiği belirtildi.
Sıvı tüketiminin de önemine değinen İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, suyun öneminin büyük olduğunu ve gün içinde toplamda 2 bin 500-3 bin ml sıvı alımının gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve yemeklerin yavaş yavaş tüketilmesi gerektiği ifade edildi.
Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için bu önerilere dikkat edilmesinin önemine değinen Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmelerini ve Ramazan ayını sağlıkla geçirmelerini temenni etti.
Ahmet BEŞENK