VERGİ REKORTMENİ CEMİL ÖZGÜR - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)
- 18-10-2022 07:32
1965 yılında şirketleşmeye başladı. Hazır beton üreten İSTAŞ, makine ve çelik boru üreten ÖZMAK, doğal ve suni mermer üreten ÖZMER ve tuğla üreten ÖZGÜR TUĞLA gibi önemli şirketlerin kurucusu olan Cemil Özgür, dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla adını ülkemizin sayılı iş adamları arasına yazdırdı.
1970’li yıllarda Dicle Üniversitesi, inşaatını başarıyla tamamlayarak gününde teslim eden Cemil Özgür, ayrıca Üniversite Kampusu içinde kendi adını taşıyan bir ilkokul yaparak, memleketine bağışladı.
1950 yılından sonra Türkiye kabuk değiştirdi. Türk müteşebbisi sanayi ve ticarete yöneldi, iş hayatı canlandı.
Cemil Özgür, ülke ekonomisine katma değer kazandırmak ve istihdam olanağı yaratmak için çalışmalara başladı. İleriye dönük olarak geniş bir ticareti ve sınaî ufku vardı. Bu bakış açısı ile geçmişi unutmadan süreli ileriye bakarak, erişilmesi zor hedeflere yönelerek çalışmalarına devam etti.
Cemil Özgür, Ülkesine ve memleketine daha faydalı olmak için ticari faaliyetlerini 1953 yılında Diyarbakır’dan Ankara’ya taşıdı.
İlk sanayicilik girişimi 1971 yılında Ankara Kepekli Boğazı mevkiinde kurduğu (90 milyon adet/yıl kapasiteli) Tuğla Fabrikasıydı.
1974 yılında yapı sektöründe Türkiye ve Anka’da büyük bir reforma öncülük yaparak kurduğu İSTAŞ. A. Ş. İle 200.000 m3/yıl kapasiteli hazır beton üretim ve dağıtım tesislerini halkımızın hizmetine sundu. Bilahare, bölgesel anlamda bir ilki gerçekleştirerek, benzer bir yatırımı 1987 yılında Antalya’da kurdu.
Cemil Özgür, yüksek zekâsı, güçlü hafızası ve olayları hızlıca analiz edip, mahirce sonuca ulaşabilme kabiliyeti ile birçok başarılı projeye imza attı. Bugüne kadar dürüst ve yükselen bir çizgide sanayimize ve ekonomimize sayısız eserler kazandırmış olması sonucu olarak Cemil Özgür,2002 yılında Türkiye Gelir Vergisi Rekortmeni oldu.
Vergi rekortmeni olduğu zaman gazete manşetlerine ismini yazdırdı ve ders olacak bir söz söyledi. Cemil Özgür; ‘’Ankara’da benden daha zengin 30 kişi var’’ dedi.
Cemil Özgür, Eğitim düzeyini yükseltmenin en önemli meselesi olduğu inancıyla 1987 yılında öncelikle eğitim alma imkânı olmayan, istekli ve yetenekli gençlere destek vermek ve Bitlis’teki okulların sayısını ve kalitesini iyileştirmek amacıyla Bitlis’li bir grup iş adamı Sayın Özgür’ün öncülüğünde, Bitlisli aydınlar ve şehrin idarecileriyle birlikte (BİTLİS Eğitim ve Tanıtım Vakfı) kurdu.
Vakfın kurucu başkanı olan Cemil Özgür 19 yıl süreyle vakfın başkanlığını yaptı.
Vakıf kuruluşundan bu güne kadar 3000’e yakın dar gelirli Bitlis’li gencin eğitim giderlerini karşılayarak ülkemize kazandırdı. Ayrıca Bitlis’te birçok eğitim kurumunun inşaatını tamamladı.
2006 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ülkemize yapmış olduğu hizmetler nedeni ile Sayın Cemil Özgür’e ‘’Devlet Üstün Hizmet Ödülü’’ verildi.
Cemil Özgür, 25 Mart 2019 günü Hakkın rahmetine kavuştu. Kendisini Rahmet ve minnet ile anıyoruz. Ruhu Şad olsun.