VATANDAŞIN GÜNDEMİ NE? - (Mevlüt Mergen'in Yazısı)

GÖNLÜMCE

EKRANLARDA

Haberin her türlüsü ucuzluğun dışında,

Siyaset konuşulur zamanın akışında.

Seçim olsa seçmeni, siyaset paylaşamaz,

İktidarın yolunu kimse onsuz aşamaz.

MM

SÖZ GELİŞİ

2023 Haziranına tam iki yıl var, eğer “sürpriz” bir gelişme olmazsa seçimler iki yıl sonra yapılacak, ömrü vefa edenler göreceklerdir seçimi ve neticesini, “gaibi” Allah’tan başka hiç kimse bilemez, “tahmin” edilebilir ancak o da tutmayabilir, çünkü “sürpriz” sonuçlar her zaman “tedavüldedir.

Konu başlığımızda “vatandaşın gündemi ne” dedik, bilindiği halde bilinmezlik yaşanıyor vatandaşın gündemi söz konusu olduğunda, bize göre vatandaşın gündemi öyle fazla “maddelerden” oluşmuyor, öncelikle vatandaş “”ucuzluk” istiyor, “huzur” olsun istiyor “istikrar” olsun istiyor ve bir de siyasi çekişmeler olsun istemiyor.

Çünkü vatandaş bu günkü “tabloyu” seyrediyor ve gündemini bu tabloya bakarak oluşturuyor, sözünü ettiğimiz tabloyu faizin getirdiği pahalılık oluştururken, bazıları “yüksek faiz” derken yüksek olmayanını kabul ediyorlar, oysa bir “zehrin” azı ile çoğu arasında ne fark olabilir ki?

Vatandaş yabancı paraların önlenemez yükselişine sanki alıştı ya da alıştırıldı gibi, altına zaten yaklaşılamıyor, vatandaş bir gramını bile bir yakınına “düğün hediyesi” olarak götüremez olmuş, bütün bunları üst üste bıraktığınızda  vatandaşın gündeminin tek maddeden oluştuğunu ve onunda ucuzluk olduğunu görürsünüz..

Nedense her gece ekranlarda boy gösterenler, ortaya atılan bir her hangi bir sualin üzerinde saatlerce “görüş” belirtirlerken göremezler vatandaşın gündemini, göremezler derken yanlış mı dedik acaba “görmezler” mi demeliydik?

Belki de herkesin gördüğü bir gerçektir “ucuzluğun” hayal olduğu, bu yüzden mi konuşulmaz, gündeme getirilmez, dikkat edilirse bu günlerde siyasi partiler “yeni anayasa” üzerinde yoğunlaşmış görüntüsü vermekteler, biz bunu da “olmaz” olarak görüyoruz, çünkü her biri ayrı telden çalıyor, hepsinin sazlarının akordu bozuk gibi, kimi eskiye dönülsün istiyor, kimi istemiyor, öyle anlaşılıyor ki “inatlaşma” olacak, biz de bu sebepten “olmaz” deyip kestirip attık yeni anayasa konusunu…

Bu arada biz vatandaşın gündemi ile siyasetin gündemini düşünürken Şeyh Sadi Şirazinin şu sözünü hatırladık: “men çiguyem tamburem çiguye” öyle ya vatandaş ucuzluk diyor, siyasetçilerden kimse “olmaz” demese de “tiyo”sunu bile vermiyor..

Sözün başında “sürpriz” sözünü iki kere kullandık, çünkü bazı siyasetçiler sürpriz yapmayı severler, her ne kadar seçim iki yıl sonra yapılacak dense de benzeri daha öncede görüldü MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli sürpriz bir açıklama ile seçimler yapılsın isteyebilir.

Seçimler yapıldığında ise seçmen sürpriz neticeler verebilir, yüzü aşkın siyasi parti var, bunların tamamı seçimlere hazır olduklarını her zaman dile getirirler, vatandaş ise seçmen olarak  bugüne kadar sürprizlere hazırlıklı olarak sandık başına gitmiş bugünden sonra da gider!..

Yanlış benzetmeler mi yaptık acaba?

Selam ve dua ile.