UNUTULMAZ İNSAN HİKMET HAMZAOĞULLARI - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)
- 11-10-2022 07:32
1948 yılına kadar Diyarbakır Lisesinde son yılını ise, sonradan 1953 yılında adı Ziya Gökalp Lisesi olan şimdiki Lise caddesindeki binada, okuduktan sonra mezun oldu.
O dönemlerde Ziya Gökalp Lisesinde Ahmet Kabaklı, Cevdet Altan, Fatma Gökalp, Sedat Günay, Şerif Ertürk, Nusret Kırcı, Fahrettin Kırzıoğlu, Nermin Cizreli, Cemile Kin gibi çok değerli memleket sever öğretmenler vardı.
Onlar ders vermekle kalmayıp, davranışları, ve mütevazi kişilikleri ile başta öğrencileri olmak üzere topluma her zaman örnek oldular. Bu değerli eğitimciler, çalışmalarıyla, yakın ilgileriyle, cesaretleri ve dostluklarıyla gönüllerde yaşamakta, her zaman sevgi ve saygıyla anılmaktadırlar.
ZİYAGÖKALP LİSESİNDEN MEZUN OLANLAR KİMLERDİR;
Ziya Gökalp Lisesinden mezun olanlar arasında; Eski İç İşleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Eski Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Eski Devlet Bakanı Mehmet Kahraman, Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Eski Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin, Eski Sağlık Bakanı Yusuf Azizoğlu, Eski İmar ve İskan Bakanı Recai İskenderoğlu, Eski Dicle Üniversitesi Rektörlerinden Selahattin Yazıcıoğu, Prof Dr. Sedat Arıtürk, Prof Dr. Mehmet Özaydın, Prof Dr. Fikri Canoruç, Eski Bayındırlık Bakanı Fehmi Adak, Yüksek Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanı Vekili Adnan Hamzaoğulları, 400 İşçiye istihdam olanağı sağlayan Celal Dursun, Eski Ankara Valisi Mustafa Gönül, Prof Dr. Halil Değertekin, Nadire İçkale, Belediye Başkanlarında Feridun Çelik, Osman Baydemir, Nurettin Dilek, Necat Cemiloğlu, Turgut Atalay, Avukat Halil Ötük, Araştırmacı Yazar Şevket Beysanoğlu, Gazeteci İzzet Yıldız, Vehbi Muhlis Dabakoğlu, Futbol Federasyonu Başkanı- İşadamı Nihat Özdemir, Şair ve Yazar M. Kadri Göral, Yazar Esma Ocak gibi çok değerli yazarlar, doktorlar, subaylar, öğretmenler, avukatlar ver üs düzey yöneticiler bu okuldan mezun oldu.
Hikmet Hamzaoğulları liseden sonra 1954 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni başarıyla bitirerek, mezun oldu. Daha sonra vatani hizmetini yapmak üzere Erzurum’a gitti. Askerlik dönüşü kısa bir müddet İstanbul Defterdarlığı Eminönü Vergi Dairesinde çalıştı. 1956 yılında Diyarbakır’a dönerek, Yapı Kredi Bankası Diyarbakır Şubesinde dört yıl görev yaptı.
1960 yılında Diyarbakır’da bir Üniversite kurulması için arkadaşlarıyla birlikte, ‘’Ziya Gökalp Üniversitesini Gerçekleştirme ve Yaşatma Derneği’ni’’ kurdular.
Yapılan çalışmalar meyvesini verdi. Ve 2969 yılında Diyarbakır Tıp Fakültesi, 1974 yılında ise Dicle Üniversitesi kuruldu.
Hikmet Hamzaoğulları, 1960 yılında Bankacılığı bırakarak ticaret ve basın hayatına atıldı. 1962 yılında Diyarbakır’da Yeni Şark Postası, 6 Nisan 1970’te Milli Hakimiyet Gazetesini çıkardı. Gazetecilik yaptığı dönemlerde çok sayıda yazı ve makalesi yayımlandı.
1975 yılında ise Yeni Yurt Gazetesi’nin İmtiyaz sahipliğini yaparak1990 yılında gazeteciliği bıraktı. Halen sürekli Sarı Basın Kartı sahibidir.
Hikmet Hamzaoğulları Ticaret hayatına atıldıktan sonra, Diyarbakır’da pek çok sosyal faaliyetlerin aktörleri arasında yer aldı. Birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak görev yaptı. 1968 yılından itibaren Kızılay Derneği Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve başkanlığı 1980 yılından itibaren üyelik ve başkanlık, 2007 yılından 2019 yılına kadar şube başkanlığı görevini başarıyla yürüttü.
Hizmetlerinden dolayı genel merkez tarafından, iki kez Altın Madalya, ile taltif edildi. Ve ‘’Onursal Üyelik Payesi’’ aldı. Uzun bir süre Kızılay Derneği genel merkez denetleme kurulu üyeliğinde bulundu.
Kedisine Diyarbakır için yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz. ‘’Dürüstlük Sembolü Hikmet Hamzaoğullar’’ iyi ki varsın.