Sürgünden Sürgüne Giden Mustafa Ekinci - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)
- 05-11-2022 00:10
Diyarbakır Milletvekillerinden Mustafa Ekinci 1904 tarihinde Diyarbakır’ın Reis oğlu Mahallesi’nde dünya geldi. Babası Mehmet Şevki Efendi, Annesi Fatma Hanımdı. İlk ve ortaokuldan sonra özel eğitim aldı. Askerlik görevini tamamlayıp, 1924 yılında evlendi. 1925 ile 1934 yılları arasında 4 çocuğu meydana geldi, Eşinin Cemil oğullarından olması nedeniyle 1926-1928 yıllarında Adana’ya, 1936 yılında ise Ordu’ya sürgüne gönderildi. Orduya gidenler arasında kayınbiraderi Memduh Cemiloğlu aile ile boşanmış olan ablası ve onun çocukları da vardı.
Çalışkan, dürüst ve değerli olan Ekinci, Ordu’da fındık kırma tesisi kurup ihracat yapmaya başladı. Çevresinde sevilen, sayılan biri haline gelince, Ordu’dan İstanbul’a sürgün edildi. 1939-1947 yılları arasında İstanbul Moda’da, Barış Manço’nun evi olarak bilinen, bahçe içindeki evde oturdu. Anadolu Kulübü, Moda Kulübü ve Büyük Kulübün üyesi oldu. Bahçe kapıda bulunan Selamet Handaki bürosundan ihracat yapmaya devam etti.
Sadece Babası Mehmet Şevki Efendinin vefatı dolayısı ile 1947 senesinde özel izinle Diyarbakır’a gelebildi.
Diyarbakır’a dönme kararı İstanbul’daki yaşamında hep vardı. Diyarbakır’ın dışında hiçbir kalıcı yatırıma ne kendisi girdi, ne de çevresini soktu.
1948 yılında dönüş müsaadesi çıkıp, affa uğrayınca evini yeniden Diyarbakır’a taşıdı. Behrampaşa Camiinin yanında Tigreller’e ait eski bir Diyarbakır evine yerleşti. İstanbul’daki son yıllarında siyasetle ilgilendi. Demir kırat Gazetesi’nde Mahmut Bora takma adıyla makaleler yayınladı. Diyarbakır’a dönünce Çiftliği’nin yanında, ticaretle de uğraştı.
MİLLETVEKİLİ DÖNEMİ
1950 yılında yapılan genel seçimlerde Demokrat Parti’den Diyarbakır Milletvekili seçildi. 1954 yılında yeniden Demokrat Parti’den parlamentoya girdi. T.B.M.M.’de çok aktif bir parlamenterlik süreci geçirdi.
Ülkesine ve doğduğu yer olan Diyarbakır’a birçok hizmetlerde bulundu. T.B.M.M. arşivinden çıkarılan konuşmaları o gün cesaretle dile getirip mücadele ettiği mevzular dikkate alınsaydı, bugün Güneydoğu sorunu olmayabilirdi.
Bunun yanında T.B.M.M’indeki Bütçe, Turizm, Bayındırlık, Memur ve Emekli Yetim Hakları konusunda yoğun çalışmalar yaptı.
Mustafa Ekincinin Diyarbakır için yaptığı çalışmalar anlatmakla bitmez.
GENÇ YAŞTA HAYATA GÖZLERİNİ KAPADI
Çok kısa bir süre sonra basit bir hastalık dolayısıyla ateşi yükseldi. Küçük kız kardeşi İffet Ekinci karşı evde oturan Doktor Üsteğmen’i çağırdı. Mustafa Ekincinin ret etmesine ve bütün ikazlarına rağmen, tedavi için, Penisilin iğnesi yapıldı. İğne hemen alerjiye yol açtı. Ve maalesef Mustafa Ekinci yirmi dakika içinde vefat etti.
6 Ocak 1958 tarihinde genç yaşta Hakkın rahmetine kavuşan değerli hemşerimiz Mustafa Ekinciye Allahtan rahmet dileriz.