“ŞEHİR” ŞEHİR OLMAKTAN NASIL ÇIKAR?-2
- 19-03-2018 12:07
Kimse kitaba para verip, okuma yolunu seçmez. Kitap bedava ise, alınır, okunur, evde kitaplıkta yerini bulur.
Çoğunlukla kurumların yayınladığı kitaplar, poşetler dolusu temin edilir. Kişi, bu eserleri sahaflara satar.
Biz, bulunduğumuz şehirde kurumların yayınladığı kitapları, çoğunlukla temin edemediğimiz için sahaflardan oldukça yüksek rakamlarla alırız, ister istemez.
Bu eserleri-kaynakları sahaflara verenleri bilemiyoruz, bir türlü. Bizden istenen şehir kitaplarını, meraklılarına, dostlarımıza ulaştıramıyoruz, çoğunlukla.
Uzun yıllar yerel gazetelerimizde yazılar kaleme aldık. Yayınlanan makalelerimizin ve araştırmalarımızın sayısı, bini geçti.
Beklediğimiz, kurumlardan yayınlanan eserlerin bize gönderilmesiydi, açıkçası. Ne yazık ki yazılı taleplerle birkaçına ulaştık. Hatta katıldığımız sempozyumların bildiri haline getirilen kitaplarına bile ulaşamadık, zaman.
Amaç, şehir dışında olanlara memnuniyetse, prestij kitapları albenili ambalajlarda takdim ise mesele yok, aslında.
Şehirle ilgili araştırmalar yapan, yazdıklarını kendi imkânlarıyla kitaplaştıran bizim, yok sayılmamız, davetlere icabet ruhundan uzak var sayılmamız, çalışmalarımızı sekteye uğratmaz, bilakis daha bir çalışmaya sevk eder.
Belediyelerin yayınladıkları birçok kaynağı, bu güne kadar ücretiyle temin etmiş bir yazar olarak, ilgisiz kimilerinin elinde bu kitapları görürken üzülmemek elde değil, kuşkusuz.
Bir şehrin onlarca eser kazandırmış yazarına, bu kaynaklar ulaştırılmıyorsa, yayınlanmasının sebebi nedir?
Günümüzde kimi belediye yayınlarını talep ettiğimiz zaman, “Bu eserlerin satışı durdurulmuştur.” Cevabıyla karşılaşmaktayız.
Biz, belediyelerimizin başkanlarına, ilimizin mülkî amirlerine zaman içinde yayınlarımızı takdim etmiş biri olarak, bundan üzüntü duymaktayız.
Şehir ne zaman şehir olur?
Şehir, yazarına ve şairine sahip çıktığı zaman şehir olur.