Peygamberler Diyarı Diyarbakır - (Fahrettin Kanat'ınYazısı)
- 29-10-2022 09:09
Neden Peygamberler Diyarı Diyarbakır; Tarihin ilk çağlarından bu yana, çokça medeniyete ev sahipliği yapmış Mezopotamya, tanrılar ve peygamberler diyarı olarak bilinir.
Kutsal kitaplara, mitolojik verilere göre; Nuh’un Gemisi Şırnak yakınındaki Cudi dağına oturduğu için bu bölge, insanların ilk yayıldığı yer sayılır.
Kuran’da isimleri geçen peygamberlerin birçoğu bu bölgede yaşamış, bu bölgedeki HAK uğruna çalışmış, bu bölgede vefat etmişlerdir.
Hazreti Nuh’un 7 metre uzunluğundaki mezarı Cizrede’dir. Nuh’un oğullarından Yasef adın bir köy ile Dicle üzerinde, her biri gözü günün bir saatini gösteren 12 gözlü güneş saati görevi yapan Yafes Köprüsü kalıntısı da yine Cizre’dedir.
Nemrut’un Hazret-i İbrahim’i ateşe atmak istediği yer, sabrını, direncini ve Allah’a bağlılığını şeytanın bile kıskandığı, yoldan çıkarmak için uğraştığı Hazret-i Eyyüb’ün çile mağarası Urfa’dadır.
Tüm bunlara karşın, gerçek anlamda Peygamberler Diyarı Diyarbakır’dır.
İşte bunun kanıtları;
Halk dilinde adıyla Zülküf Dağı’ndaki Zülkefil Nebinin makamı Ergani’de, Hazreti ŞİT’İN Oğlu Hazreti Nuh’un dedesi ENÜŞ Peygamber’in mezarı Ergani’nin Kızılca köyündedir.
Hazreti HARUT Eğilin Hacıyan köyündedir.
Hazreti HARUN’İ ESFA’nın, EL-YASA’nın, Hazreti HELLAK’ın mezarları da Eğil’dedir.
Bu arada, 1995 yılında Eğilliler peygamberle ilgili ilginç bir olay yaşadılar.
Olay; Mezarları Dicle Barajı suları altında kalacağı anlaşılan Teke Mahallesi’ndeki EL YA’SA Nebi ile Hacıyan mahallesindeki Zülkefil Nebini naaşlarının, sular erişemeyeceği, Harun-i Esfa’nın mezarının bulunduğu yüksek tepe nakil sırasında yaşanmış.
14-17 Eylül 1995 günlerinde uygulanan nakil görevini üslenen kişiler, her bir 5-6 metre uzunluğunda en az 3000 yıllık mezarlar açıldığında her iki peygamberin kefenlerinin ve bedenlerinin çürümediğini gördükleri öne sürdüler. O günlerde basında da yansıyan bu olay yörede büyük ilgi uyandırdı. Eğilliler olayı mucize olarak yorumladılar.
Eğil ayrıca antik dönemden kalma pek çok kitabe ve kaya mezarlar kentidir de. Eğil çevresindeki kayalıklarda sayısız kaya mezar var.
İşte şimdi sormak lazım, Peygamberler şehri Diyarbakır mıdır, yoksa Urfa mı,
Burada Diyarbakırlıların Diyarbakır’a sahip çıkmadığı ve Diyarbakır’ı iyi tanıtamadıkları ortadadır.
Urfa’da hiçbir Peygamberin mezarı bulunmamakta sadece orada yaşadıkları görülüyor, Diyarbakır ve çevresinde olan Peygamber sayısı ve Ashaba sayısı Türkiye’nin hiçbir şehrinde yoktur.
Tamamen bu eksiklik geçmişten beri Diyarbakır’ı iyi tanıtamamalığımızdan gelmektedir. “Gerçek Peygamberler Şehri Diyarbakır’dır”