ORTAYA KARIŞIK!.. ( Mevlüt Mergen'in Yazısı)
- 06-07-2021 00:47
KARIŞIK
Arabın “saçı” gibi konular var karışık,
Bazen ilgi duyarız, görebilsek bir ışık.
Her sahandan bir köfte, daldan dala konarken,
Kalem elde şaşkındır bir çok konu yazarken!..
MM
SÖZ GELİŞİ
ORTAYA KARIŞIK - İnşaallah bir daha geri gelmez 1 Ekim günü geride bıraktığımız “pandemi” kısıtlamaları, sıkıntıları, az mı yaşadık o kısıntıları, sıkıntıları, ağız tadıyla bir lokantada oturup garsona. “ortaya karışık” diyerek kebap isteyemedik, “pandemi” sözü umarız tedavülden kaldırılır, 65 yaş üstündeki ve altındakiler rahatça, özgürce istedikleri vasıtaya binerek, istedikleri yere gidebilirler.
MASKE - Şu maske var ya şu maske bize kalsa devam etmelidir, çünkü böylece bazı insanlar özellikle siyasetçiler gerçek yüzlerini halka gösterememek sıkıntısından kurtulurlar, bu sebeple biz maskenin devamından yanayız, halk siyasilerin maskesini nasıl olsa ilk seçimde sandıkta düşürecektir..
YENİDEN GÜNAYDIN – Diyarbekir’lilere ilk kez 1868 yılında “Diyarbekir” gazetesi günaydın dedi, sanırım 1963 yılına kadar bu gazete yayın hayatını sürdürdü, daha sonra “deyim yerinde ise “günaydın furyası” başladı, tarihin akışı içinde o kadar gazete yayın hayatına başladı ki bunları ismen saymak sanki mümkün değil, şu anda Diyarbkir’de kaç tane günlük/haftalık gazete yayınlanıyor inanır mısınız rakam olarak bilgimizin dışındadır.
1953 yılında “Yaşar Evirgen” Demokrat Yeni Yurd gazetesi ile Diyarbekir’lilere “günaydın” dediğinde o gazetede çalışmaya başlamıştım, Yaşar Evirgen’in vefatından sonra gazetesi bir zaman yaşadı tabii oğullarının eliyle.
Ustam Yaşar Evirgen gerçek bir gazeteci idi, mesleğini ve gazetesini “miras” olarak evlatlarına bırakırken her babanın ardından görülen “mirası elden çıkarma hali” Evirgenler’de de görüldü ve bize göre cüzi bir para karşılığı bu yarım asırlık beki daha fazla ömürlü gazeteyi satarak elden çıkardılar.
1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle İbrahim Evirgen “yeniden günaydın” gazetesiyle mesleğe dönüş yapmış, gerek gazete ve gerekse Evirgen’in mesleğe dönüşü hayırlı olsun, bu gazete ile tanışırsak ihtimaldir görüşlerimiz belirtebiliriz.
Maalesef günümüzde “gazetecilik” meslek olarak var görünse de bize göre aynı “kulvarda” fakat değişik çizgilerde yarışıyor bu mesleği yürütenler, şunu kabul etmek gerekir “Anadolu medyası” zorluk içindedir, “resmi” ilanlar olmasa hiç birisi yayınını sürdüremez, “reklam” bu gazeteler için sanki “lütuftur” “yeniden günaydın” vesilesiyle bu konuyu tekrar anlatmış olduk.
“Ulusal medya” için “reklam” en önemli faktördür, maddi sıkıntı çekmezler, çünkü bir kısmı “patron” güvencesi altında sürdürür yayın hayatını, bir kısmı siyasal “destek” görürler, denebilir ki belli bir “ideoloji” sergileyen gazete sanki yoktur, buna karşılık “iktidar yanlısı” veya muhalefet yandaşı ”olan gazeteler ve bunlara arka çıkan TV kanalları vardır.
“Yeniden günaydın” böyle bir ortamda başladı yayın hayatına, uzun ömürlü olmasını dileriz, eğer “günlük” yazarlarsa hepsini de tanıdığım ve sevdiğim yazar kadrosu var bu gazetenin, Çıkıntaş Serçe hanımın alıntı da olsa “Diyarbekir ağzı” ile söylenmiş sözler güzeldi, ancak hatırlatma kabilinden diyelim ki “bazı argo” kelimeler gazetelerde yer almaz da “roman” misali kitaplarda eski “Yeşilçam” filmlerinde rahatlıkla kullanılabilir..
Diyarbekir’in bu yeni yerel gazetesine biz de “günaydın” diyelim ve Diyarbekir kültürüne, tarihine “hizmet” yüklü bir ömür dileyelim..
Selam ve dua ile.