KABİR ZİYARETİ VE OKUNACAK DUALAR - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)

Ölümü hatırlamak, ölüden ibret almak ve ahireti düşünmek için kabirleri ziyaret etmek sünnettir.

Bir gün kendisinin de aynı hallere düşeceğini hatırına getirir.

Kimseye kötülük düşünmez. İyi bir Müslüman olarak yaşamaya çalışır.

Hanefi mezhebinde, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri kabirleri ziyaret etmek sünnettir. Şafii mezhebinde ise Perşembe günü ikindiden cumartesi günü güneş doğuncaya kadar ziyaret etmek sünnettir.

Ziyaret edenin, ölü için Kur’an-ı Kerim okuması, ona dua etmesi gerekir. Bunların vefat eden kişiye çok faydası olur. Kabristana girince, mutlaka selam vermek lazım, giriş kapısındayken, ‘’Es-selamı  aleyküm ya Ehle dari’l-kavmi’l-mü’minin! İnna inşaallahü an kari bin biküm lahikun’’ denmesi sünnettir.

Evliyaları ziyaret  için uzak yere gitmek ve kabirlerini bereketlenmek, yani istifade etmek niyetiyle ziyaret etmek müstehaptır. Resulullahın mübarek kabrini ziyaret etmek, ibadetlerin en kıymetlilerindendir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: Kabrimi ziyaret edene şefaatim vacip olur.’’

‘’Kabirleri ziyaret etmenizi Yasak etmiştim, bundan sonra ziyaret edin; zira size ahireti hatırlatır’’ hadisi şerifi, kadınların da kabir ziyaret edebileceğini göstermektedir, Kadınların kapalı olarak, fitneye sebep olmadan, ara-sıra kabir ziyaretleri caizdir.

Evliyaların kabir ziyaretinde o zattan istekte bulunmak, çocuk istemek, ev istemek, evlenmek  gibi duaların yapılması şirktir, Dualara cevap verecek ve dualarınızın kabulü için yalnız Allah (C.C.) Tan başka istenmez.

Büyük zatların kabir ziyaretlerinde ancak böyle bir dua yapabilirsiniz; Allah’ım burada yatan zatın hürmetine günahlarımı af et, bu zatların yolunda gitmeyi bana nasip et, Allah’ım; Bu zatın yüzü suyu hürmetine bana hayırlı kısmetler ver, senden başka el açıp isteyeceğim kimse yoktur, ancak sen bana yardım edersin, senin rızan için bu ziyareti yaptım ziyaretimi kabul et, beni cehennem azabından ve Şeytanın şerrinden, nefsimden muhafaza et, Amin.