Hacı İhsan Aydın
- 27-04-2023 07:39
Hacı İhsan Aydın 1965 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. Terkan bölgesinde yaşayan ve Reşit Ağa olarak bilinen köklü bir aileye mensuptur. Babası merhum Hacı Süleyman Aydın, Diyarbakır’ın saygın iş adamlarından biriydi. Reşit Ağa ailesi Terkan’da yani Dicle ile Ambar çayı arasında kalan 82 köyden oluşan geniş bir aile olarak yüzyıllardır, bu bölgede ikamet etmektedir.
Hacı İhsan Aydın, İlk ve Ortaokuldan sonra Diyarbakır Lisesi’ni bitirdi. Liseden sonra Üniversite sınavlarında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandı. Bu okulu da başarıyla bitirerek Mimar oldu. 1991 yılında genç yaşta başladığı Mimarlık ve mühendislik işlerinin yanında müteahhitlik de yaptı.
Kardeşleriyle birlikte PAKT İnşaat şirketini kurdu. Bu şirket kısa zamanda çok büyük projelere imza attı. PAKT İnşaat olarak TOKİ’den taahhüt işleri aldı. Yaptığı tüm projeleri zamanında teslim ederek, şirket olarak haklı bir üne kavuştu.
Yaptığı işlerin birçoğunda TOKİ Başkanından ve dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından plaketle taltif edildi. Yaptığı başarılı projeler dolayısıyla birçok kez ödüle layık görüldü.
Diyarbakır’da müteahhitlik dışında istihdama yönelik yatırımları olan Aydın, Diyarbakır ve çevresinin en büyük alışveriş merkezi olan Babil Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ni 2007 yılında hizmete açtı.
Türkiye Sanayi ve İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Diyarbakır İl Başkanı seçildi. Başarılı çalışmaları dolayısıyla, Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanlığına atandı.
Türkiye’de son yıllarda her alanda çok büyük projeler yapıldığını belirten Aydın, ‘’Bu projelerin hiç birinde artık yabancı müteahhit ve mühendis yok. Bu da Türk müteahhitlerinin ve mühendislerinin geliştiğini göstermektedir. Bizim Üniversite okuduğumuz yıllarda Türkiye’de inşa edilen birçok projede çoğunlukla yabancı mühendisler olurdu ve yabancı teknoloji kullanılırdı. Şimdiki projelerde ise tamamen yerli mühendis ve yerli teknoloji ile işler yapılmaktadır. Artık yurt dışında Türk müteahhitler tercih edilmeye başlandı.
Biz Diyarbakır’da tamamen öz kaynağımızla bir alış veriş merkezi yaptık. Bu alış veriş merkezindeki mağazalarda tamamı sigortalı olarak 800’den fazla insan çalışıyor. Yine istihdama yönelik Diyarbakır’da bir yatırım projemiz var. İnşallah bunu en kısa zamanda gerçekleştirmek niyetindeyiz.’’ şeklinde görüşlerini dile getirdi.