Foto Çetin Ve Gani Baba - (İhsan Özdemir'in Yazısı)
- 08-11-2022 08:35
Diyarbakır Sporun hemen hemen en eski fotoğrafları bu iki insanın 50’lerden kalma fotoğraf makinelerinden çıkmış.
Abdurrahman Allak, Nam-ı Değer Foto Çetin, 1945’te Diyarbakır’da dünyaya geldi.. İlk ve orta eğitimini bu kentte bitirdi. Kentte herkes onu Foto Özçetin olarak tanır, ismini sorarsan kimse bilmez, Fotoğraf sevgisi 10 yaşında başlamış, Öz Çetin’in Diyarbakır ve Diyarbakır Spor camiasında önemli bir yeri var. Fotoğrafçılık geçmişi Diyarbakır Spor Kulübünün tarihinden de öncedir. 1963 yılından beri denklaşöre basan Çetin, Diyarbakır Spor’un geleceğine ışık tutan birçok fotoğrafı çeken isimdir.
Hemen her hafta sabırla, sıkılmadan, kışın sert geçen soğuğuna aldırmadan Diyarbakır spor karşılaşmalarını keyifle izlerdi. Beton İsmaillerden, Vehbilere, Ayhanlara, Recailere ve daha ismini sayamadığımız birçok futbolcunun fotoğrafının altında O’nun imzası var. Birçok başarıyı, efsane kadroyu fotoğraflarıyla yine o ölümsüzleştirdi.
Diyarbakır tarihinin ölümsüzleştirilmesinde rahmetli fotoğraf sanatçısı Adil Tekin’in önemi bir kent için ne ise, Abdurrahman Allak’ın spor dünyasındaki yeri de bu kent için öyledir.
GANİ ZORLU NAM-I DEĞER GANİ BABA
Gani Zorlu, 1935 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. İlk, Orta ve Lise eğitimini yine bu kentte bitirdi. Gazeteciliğe, 1957 yılında Yeni Yurt Gazetesinde başlayan zorlu, 1964 yılında Yeni Sabah Gazetesine geçer. İki yıl sonra Hürriyet gazetesine transfer olan Zorlu, 1970 yılından 1993 yılına kadar Günaydın Gazetesinde Diyarbakır muhabiri olarak çalışır. 1955’li yıllarda Yıldız Gençlik spor formasını giyen Zorlu, Diyarbakır’daki sporun her karesini 1950’lerden kalma makinesiyle adeta ölümsüzleştirir. Gani Zorluyu, Diyarbakırlılar Foto Sitil’in Gani Babası olarak tanır. O hala elinde 50’lerden kalma makinesiyle son nefesine kadar çok sevdiği Diyarbakırspor maçlarını takip etti. Allah mekânını cennet etsin. Unutulmaz insan.