FAHİŞ FİYATLAR TAKİPTE ÖYLE Mİ? - (Mevlüt Mergen'in Yazısı)

GÖNLÜMCE

F A H İ Ş

Takibe alınır oldu pahalı satılanlar

Sanki alay ediyor marketteki reyonlar.

Fahiş fiyat dün vardı, yarın gene olacak,

Tedbirler sözde kalır insanım soyulacak!..

MM

SÖZGELİŞİ

Önceler “pahalı” idi, şimdi adı değişti ve “fahiş fiyat” dendi, anlaşılan pahalılıkla mücadeleden vazgeçildi de “fahiş fiyatla” mücadele başladı, nasıl olacak bu, anladığımız kadarıyla reyondaki ürün fiyatı kasa çıkışında fatura ile kıyaslanacak ve uyuşmazlık varsa ceza kesilecek..

Kendimi bildim bileli bu ülkede pahallıkla mücadele edilir tedbirler alınır, hatta yasalar bile çıkarılır bir türlü mutfaktaki yangın söndürülmez, daha doğrusu söndürülemez, bir çok sebebi var, bu sebeplerin başında gelir “alivre” satışların sebep olması, gerçek bir “hal yasasının” hayat geçirilmemesi, semt pazarlarına getirilen ürünlerin üreticiden tüketiciye birkaç elden geçirildikten sonra her aşamada fiyatın ayrı ayrı belirlenmesi..

Geçenlerde bir televizyon kanalına haber olarak yansıdı, bildiğimiz Urfa ve Siirt fıstığının kilosunun tüccarın üreticiden 26 liraya alarak piyasaya 120 lira civarında sürüldüğü haberi, burada gayet barız bir “fahiş fiyat” var, bununla yıllardır çünkü mücadele edilemiyor, çünkü parası olan tüccar ürünü daha bahçede iken alıyor, stokluyor.

Çünkü sistem parası olana daha çok para kazanması üzerine kurulmuş, üretici ise ödenmesi gereken çeki var senedi var borcu var, satamazsa elindeki ürün kalacak belki de bozulacak, çünkü serbest piyasa şartları bunun böyle olmasını istiyor, fıstık bir misal olarak bahse konu oldu, fahiş fiyatla mücadele öyle mi?

Bir ara “milli korunma kanunu” diye bir kanun çıkarıldı, yine başarılı olunmadı, oysa ürünün tarladan, bahçeden tüketiciyi ulaşıncaya kadar bütün yol macerası kontrol altına alınmalıdır, KDV kanunu yeniden gözden geçirilmelidir, fahiş fiyatı tetikleyendir. KDV, ürün her yer değiştirdiğinde bu kanuna pay ayrılıyor, oysa bir üründen bir kere vergi alınması gerekirken “kazanç vergisi” olarak birden fazla alınıyor.

Elektrik, su, doğalgaz, telefon faturalarında bil birden azal “kalem” vergi sebebi oluyor, fahiş fiyatların getirisidir yüksek enflasyon, piyasa böylece kontrol altına alınamazken, çalışanlara bilirli zamanlarda yapılan maaş zamları daha ellerine geçmene buharlaşıp gidiyor ve “çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözü lafta kalıyor.

En azından bizim değerlendirmemiz böyle, çünkü dönen piyasa, fahiş fiyat ve enflasyon çarkının dişleri arasında izleriz.

Selam ve dua ile