Ergani Sempozyumu Bilgi Şölenine Dönüştü - (İbrahim Evirgen'in Yazısı)

Yukarı Mezopotamyanın sayılı yerleşim birimlerinden biri olan ve tarih boyunca çeşitli isimlerle anılan Ergani  için  yapılan  sempozyum büyük ilgi görerek, adeta bilgi şölenine dönüştü.

Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ergani Belediyesi ve Ergani Kaymakamlığı  iş birliği ile gerçekleştirilen Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani Sempozyumu geçtiğimiz hafta yapıldı.

24-26 Kasım tarihleri  arasında gerçekleştirilen sempozyum; ilk iki gün Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde, üçüncü gün ise, Ergani’de gerçekleştirildi.

Üç gün süren sempozyum süresince  Gündelik Hayat, Dil, Sanat,   Edebiyat, Din, İnanç,  Mimari, Eğitim, Kültürel Tarih, Siyasi Tarih, Biyografik Tarih, İktisadi Tarih, Kentsel Tarih, Sanayi, Tarım, Ticaret, Turizm, Yeraltı Kaynakları, Fiziki Coğrafya, Mekân Tasarımı ve  Şehirleşme konularında akademisyenler tarafından bildiriler sunuldu.

Sempozyuma 120 bilim insanı bildirileriyle katıldı. Sempozyum iki gün boyunca üç ayrı salonda devam etti. Sempozyumun kapanışı ise 26 Kasım 2002 Cumartesi günü Ergani’de  gerçekleştirildi. Aynı gün Ergani Kaymakamlığı tarafından organize edilen Ergani’nin önemli tarihi ve turistik  yerleri  konuklarla  birlikte gezilerek, bilgi verildi.

Sempozyuma yoğun bir ilgi gösterildi ve bu kapsamda  160 civarında başvuru oldu.  Ancak Sempozyum Bilim Kurulu, bildirilerin özgünlüğünü ve mükerrerliğini dikkate alarak bunlardan 120  tanesinin sempozyumda sunulmasını uygun  gördü. Sempozyumda sunulan bildirilerde de açıkça görüldüğü üzere geçmişten  günümüze Ergani’nin tüm yönleriyle ilgili, özgün ve ilgi uyandıran  temaları yer aldı.

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan önemli   yerleşim  merkezi ve kadim bir şehir olmasına rağmen Ergani, maalesef bugüne kadar müstakil bir sempozyum  konusu olmamıştı. İlk defa Ergani’yi merkeze alan bir sempozyum yapıldı.

Naçizane benimde bir bildiri ile katıldığım sempozyum oldukça güzel ve başarılı geçti. Bir eğitimci-yazar olarak sempozyum vesilesiyle 100’den fazla ilim ve bilim insanıyla üç gün  birlikte olmak bizleri onure etti.

Sempozyum  bünyesinde  çok sayıda bilimsel çalışmanın sunulmuş olmasının araştırmacılar arasında yoğun bir fikir alışverişine imkân sağladığı  ve çalışmalarını sürdürmeleri  için daha da motive ettiği kanısındayım. Böylesine yoğun bir gündemle toplanılarak, bu kadar çok sayıda bilim insanına ulaşılabilmiş olması ve özellikle de Ergani tarihine olan katkıları her türlü  övgüye  değer niteliktedir.

Özellikle belirtmek istiyorum ki, sempozyumlar bilgi şölenidir.

Bilgi şöleninden amaç, konuyu tartışmak değil, uzmanları tarafından olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirilen konulara bir çözüm üretmektir.

Dolayısiyle kadim ilçemiz Ergani çeşitli yönleriyle, konunun uzmanı değişik bilim insanları  tarafından   akademik konularda yapılan seri konuşmalarla ele alınarak masaya yatırıldı.

Sonuç olarak çok faydalı ve olumlu bir havada geçen  bu sempozyumun, ileriki tarihlerde yapılacak yeni sempozyumlara ilham kaynağı olması kanaatindeyim.

Çok başarılı geçen bu sempozyumda başta Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’ya, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç’a, Prof. Dr. Hatip Yıldız’a, Prof. Dr. İrfan Yıldız’a, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan’a,  Doç. Dr. Mehmet Salih Erpolat’a, Doç. Dr. Hacı Önen’e, Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan’a, Dr. Abdusselam Ertekin’e,  Dr. Asım Kaçmaz’a, Dr. Davut Adlığ’a, Dr. Abdullah Cengiz’e, Öğr. Gör. Burak Kazan’a, Diyarbakır Valiliği’ne, Dicle Üniversitesi’ne, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne,  Ergani Belediyesi ile Ergani Kaymakamı Ahmet Karaaslan ile burada isimlerini sayamadığım emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu sempozyumun ülkemiz ve kadim şehrimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Selam ve dua ile