EKONOMİ ÇIKMAZDA MI?..

İLK SÖZ

EKONOMİ

Ekonomi gemisi “dar” boğaza mı girdi,

Dar gelirli çaresiz  teknesini devirdi!..

MM

GÖZLÜYORUM

EKONOMİ ÇIKMAZDA MI?..

MEVLÜT MERGEN AMİDİ

Muhalefet parti sözcülerinin her vesile ile çizdikleri “kara” tabloya inat, Hazine ve Maliye Bakanı sık sık “paketler” açıklıyor ve “pembe” tablolar çiziyor, bu iki tablonun ötesinde birçok tablo daha var ki onların “rengi” haneden haneye değişiyor, mesela asgari ücretlinin evinin mutfağındaki tablo o kadar “kara” ki neredeyse mutfağı karanlık basacak.

Muhalefet her hareketi, her sözü “ustaca” değerlendiriyor, nitekim MHP’nin “ekmek askıda” uygulaması AKP ve MHP’nin dışındaki bütün partiler tarafından eleştirilirken şöyle denildi: “bir yandan ekonomi uçuyor diyeceksin öte yandan ekmek askıda diyerek bir çelişki oluşturacaksın”

“Tuzu kuruların” mutfaklarında değil, lüks salonlarındaki tablo “müzayededen” alınmıştır, paha biçilmezdir, böyle olunca onlar kendi mutfaklarını kullanmaya ihtiyaç duymazlar, lüks oteller ve lokantaların  mutfağı bunların damak zevkini tatmin etmek çalışırlar, merhum Cumhurbaşkanı “Turgut Özal” zamanında bir de “orta direk” denilen bir kesim vardı ki bunların mutfaklarındaki tablonun rengi “ebrudur”

Bütün bunları anlatmakla acaba biz nasıl bir “tablo” çizdik, “ressam” olmadığımız için “kara kalem” misali bir şekil oluşturmaya çalıştık ve “sadede” gelmek istiyoruz, evet ekonomi “çıkmazdadır çünkü yabancı paraların ve altının yükselişinin önüne geçilemiyor, her ne kadar dolar ile maaşlar ödenmiyorsa da o maaşla evlere giren hemen her şey “dolara” bağlı olduğu için ekonomi çıkmazda diyoruz.

Maaşlar “dolara” endeksli değil ama imalat sanayi dolara endeksli, ihracat ithalatın fersah fersah gerisinde, bu yüzden “cari açık” kapatılamıyor ve sürekli büyüyor, yaz günleri de geride kaldı, yani taze sebze ve meyveler pazar esnafının ve marketlerin tezgahında yer bulsa da onlara uzanacak ellerin çok “güçlü” olması gerekecek.

Zengin olsun olmasın insanlar ayaklarını yorganlarına göre uzatmıyorlar, çünkü “hayalleri” var, “villa” gibi, “özel yat” gibi, ev gibi, araba gibi, bu hayallerin gerçekleşmesi için de bankaların “kredi” musluklarını değil, vanalarını açmaları gerekir, kredilerin “geri” dönüşü zor olduğu, hatta olmadığı için ekonomi çıkmazda diyoruz.

Dört milyondan fazla insanın işsiz olduğu bir ülkede yaşıyoruz, bunlar zaten geçim sıkıntısı içinde, asgari ücretli aldığı para ile acaba mutfağında nasıl bir tablo oluşturuyor, emekliler ha keza, üstüne üstlük bir de “coronavirüs” var, ekonomiyi dar boğazdan çıkmaza sürükleyen en güçlü etken bu virüs değil mi?

Sürekli yenilenen “paketler” dar boğazdan çıkmak adına hazırlanmıyor mu, tekrar edelim “tuzu kuru” olanların ekonomileri “dar boğazda” değil, onlar yaşadıkları her ortamda kendilerini “eğlendirecek” bir şey bulabiliyorlar, geçenlerde bir televizyon kanalında bunların yeni bir “özelliği (!)” anlatılıyordu, şöyle ki; tatil yaptıkları yerde evcil kedi ve köpek besliyorlar ve tatilleri bitince de o hayvanları öylece ortada bırakıp gidiyorlarmış.

Ekonomiyi çıkmazdan kurtarmanın bir tek yolu vardır o da herkes, “bila istisna” herkes “kemerini” sıkmalıdır kiminin eli yağda, balda olurken kimi “yağsız” tava içinde kavrulmamamıdır!..

UNUTMA: MASKE – MESAFE VE DUA

Selam ve dua