DİYARBAKIR'DA YENİ BİR DANS: SWİNG

Geçen hafta sonu Diyarbakır On Gözlü Köprü üstünde ilginç bir dans gösterisi gerçekleşti.

Ziyaretçileri halay havası ile karşılayan davul ve zurna sesine bu kez İstanbul'dan kente dans etmeye gelen bir grup Swing tutkunu da eşlik etti.

Swing dönemine ait danslardan biri olan Lindy Hop, bugün neredeyse geçen yüzyılın ilk yarısındaki ününe yaklaşmış durumda.

Swing İstanbul Dans Topluluğu'nun üyeleri de eğitim vermek ve bu dansa olan ilgiyi artırmak için geçen hafta sonu Diyarbakır'a geldi. Bu buluşma yaklaşık iki aydır eğitim alan 25 Diyarbakırlı genç için de ilk ciddi sınavdı.

Dansçılar, Diyarbakır'da Gazi ve Erdebil Köşkü, On Gözlü Köprü, tarihi surların Yedi kardeş ve Evlibeden Burçları, Diclekent ve Leman Kültür'de hem davul zurna hem de caz müziği eşliğinde dans etkinlikleri gerçekleştirdiler.

Swing İstanbul'un kurucusu ise Hakan Durak, 10 yıldır İstanbul'da Swing dansının bir türü olan Lindy Hop dansını çalıştığını söylüyor.

Açıklamaka gerekirse Lindy Hop, 1930-40'lı yıllarda Amerika ve dünyayı kasıp kavuran Swing müzikleriyle yapılmış, Harlem, New York kökenli bir dans türüdür. Afrika kökenli bir Amerikan caz dansıdır.

Lindy Hop, ilk eşli swing dansı, ayrıca boogie, woogie, rock'n roll, jive, east coast gibi tüm swing dansların da atası."

60'lı yıllarda Swing danslarından biri olan Çarliston Türkiye'de de oldukça yaygındı.

Hakan Durak, Diyarbakır deneyimlerini şöyle anlatıyor:

"2017 Ekim ayında gelmeye başladık, iki üç haftada bir Nazlı arkadaşımla beraber gelip dans dersleri veriyoruz. İstanbul ve İzmir'den katılımcılarla Diyarbakır'ın bir çok yerinde dans ettik, büyük bir dans hafta sonu gerçekleştirdik, çok güzel geçti."

Hakan Durak, Diyarbakır'da dansa ilginin yüksek olduğunu da söyleyerek beş buçuk ay içinde 25 dansçıya ulaştıklarını belirtiyor.

"Zaten burada diğer danslar var, bir halay var, şemame var, bu yüzden Diyarbakır'da bir yatkınlık var" diyor.

Bir diğer Swing eğitmeni Nazlı Ilgın Barutçu da swingin çok fazla kuralı veya kalıplarının olmadığını ifade ediyor. Doğaçlamaya açık olduğu için de herkesin bu dansı yapabileceğine inanıyor.

İstanbul'dan gelen Necla Münevveroğlu da öğretmen ve dört aydır Swing yapıyor.

Daha önce salsa ve halk oyunları yapmış ama "Swing en eğlencelisi" diyor.

Düzenlenen etkinlikte 56. doğum gününü de kutlayan Necla Hanım, "Başlamak için yaş hiçbir zaman engel değil" diyerek altı ay öncesine kadar meme kanseri tedavisi gördüğünü anlatıyor.

"Bu, insanı mutlu eden bir dans. Kanser tedavisinden sonra da çok iyi geldi. Şimdi, önce yapmam diye önüme koyduğum tüm engelleri kendim yıkıyorum"

İki aydır Hakan ve Nazlı'dan swing teknikleri öğrenen yaklaşık 25 öğrenci de, "Swing Amed" adıyla dans etmek istiyor.