Diyarbakır’da İlk Kayıt Stüdyosu - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)
- 31-10-2022 07:59
Muharrem Güler 1943 yılında dünyaya geldi, ailenin tek erkek çocuğu olan Güler, Cumhuriyet ilkokulunu bitirdikten sonra, İmam Hatip Ortaokuluna kayıt yaptı. Ancak ekonomik nedenlerden dolayı okulu bitiremeden ayrıldı. Babasına maddi katkıda bulunmak maksadıyla çeşitli işlerde çalıştı.
Ortaokul sıralarındayken güzel sanatlara büyük ilgi duydu. Daha küçük yaşlardan itibaren şiir yazmaya başladı. Baki, Fuzuli, Ziya Paşa, Yahya Kemal Beyatlı, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Arif gibi ünlü şair ve yazarların eserlerini okuyarak, kendini geliştirdi. Yazdığı şiirlerin birçoğu dergi ve gazetelerde yayımlandı. ‘’Hatun Kastalı’’ adlı şiirinin sözleri türkü formunda bestelendi.
1971-1974 yılları arasında Almanya’ya işçi olarak gitti.1974 yılında, özlemini çektiği Diyarbakır’a dönerek kazancının tümüyle bir kayıt stüdyosu açtı. Bu stüdyoda hem kayıt yapıyor, hem de müzik dersleri veriyordu. Nitekim Küçük Emrah, Mahsun Kırmızıgül, Beşir Kaya, Cengiz Eser gibi, çok sayıda ünlü sanatçı, ilk kayıtlarını bu stüdyoda yaptılar.
Güler daha sonra stüdyosunu kapatarak Diyarbakır Belediyesi’nde çalışmaya başladı. 1999 yılında buradan emekli oldu. Emekli olduktan sonra da çalışmalarını sürdürdü.
Diyarbakır Türkülerinin birçoğunu yeniden derleyip kendi stüdyosunda kayıtlarını yapıp, tüm yurda yayılmasına öncülük etti.
Şiirler Eyvan ile Diyarbakır’daki gazetelerde yayınlandı.
Şiirlerinin bir kısmını 1996 yılında ‘’Adım Adım Diyarbakır’’ adlı kitapta topladı. Son olarak ‘’Ben Diyarbekir’im’’ adlı ünlü şiirini yazdı. Ve sur içinde eski halinin görüntüleriyle bir klip çekerek you tube’ta paylaştı.
Ne yazık ki bu değerli insan, ılık bir eylül sabahı evinde küçük bir kaza sonucu düştüğü yerden bir daha kalkamadı. Bilinci kapalı bir şekilde, beş ay boyunca hastanede yoğun bakımda tedavi görmesine rağmen, beyninde meydana gelen bir hasar yüzünden iyileşemedi.
Ve, geride bir birinden güzel şiirler ve hoş seda bırakarak, 30 Ocak 2019 günü aramızdan ayrıldı. 4 erkek ve iki kız evladı babası olan bu değerli hemşerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Mekânı cennet olsun…
Muharrem Güleri’ in o güzel şiirlerinden birini, onu unutmamak için sizlerle paylaşalım.
DİYARBEKİ’E ÖZLEM
Kırlangıçlar küsmüş dönmüyor geri
Bu şehir tarumar o günden beri
Yadettim yaşadın o eski günleri
Unutmak mümkünmü Diyarbekir’i
Kökünden sökmüşler akasyaları
Kesip de yakmışlar o asmaları
Güzel örtmeleri kantırmaları
Bir bir yok etmişler Diyarbekir’i
Balık’lıda çimer karpuzlar yerdik
Soğukpar’da nane, yarpuzlar yerdik
Şemsilerse akşam çayı içerdik
Beton doldurmuşlar Diyarbekir’i
Bostanlardan cümbüş sesi gelmiyor
Hamravat kurumuş, su içilmiyor
Çok denedim senden vazgeçilmiyor
Terk etmek mümkün mü Diyarbekir’i
Bıraktığım gibi bulurum sandım
Dicle çöplük olmuş haline yandım
Meğerse rüyaymış birden uyandım
Çok özledim eski Diyarbekir’i