DİYARBAKIR’DA EDEBİYAT SAVAŞÇILARI - (Fahrettin Kanat'ın Yazısı)
- 31-01-2022 08:25
1950’de iktidara gelen Demokrat Parti tarafından halkevlerinin kapatılmasıyla gençler, bu faaliyetlerinden mahrum kaldılar.
Bu arada Halkevi’nin yayın organı olan Karacadağ Mecmuası’nın da kapanmasıyla edebiyat, sanat ve kültür alanında özlem duyulan büyük bir boşluk oluştu.
Bu özlemin dorukta olduğu günlerde yayın hayatına atıldı YUDUM. Bazı aydınlar, gençler bu özlemlerini Yudum’la gidermeye çalıştılar bir süre. Devam etmedi ne yazık ki..
Çıkışı kentte yankı yapan Yudum’un en iyi yanı, çok kimsenin edebiyata olan tutkularının, gizli şairlik yeteneklerinin açığa çıkmasına katkıda bulunmasıydı.
1955 ve sonrasında Diyarbakır’a tahsilli gençlerin gelmesiyle büyük bir sanat ve kültür hareketliliği başladı. O yıllarda küçük bir matbaada hem ufak çapta basım işleri, hem de Yudum adında 16 sayfalık bir ‘’Kültür Sanat dergisi’’ çıkarmaya başlandı. İlk sayısı 1 Mayıs 1957’de yayımlanan Yudum kısa süre içinde edebiyat ve sanat meraklıları arasında ilgi odağı oldu.
Teknik arızalar yüzünden baskı işleri aksayınca dergi 4 sayı çıkabildi. Hukukçu Dr. Av. Canip Yıldırım yazı İşleri Müdürlüğünü üslendi Yudumda, Resim ve Sanat Tarih Öğretmeni, Turan Erol’un arkadaşları ve dostları Kaya Özsezgin’in, Naci Sağal’ın resim ve desenleri, Av. İhsan Biçici, Gazeteci Sezai Yılmaz, tarihçi, araştırmacı Av. Şevket Beysanoğlu, Gazeteci Cahit Çubukçu, Hukukçu Dr. Selahattin Cizrelioğlu, Coşkun Akyol, Etem Niyazi Budak, Muzaffer Babaoğlu ve Sabahattin Konakçı’nın öyküleri ve şiirleri yer alıyordu.
Gazeteci Sezai Yılmaz’ın bir şiiri:
Her tren gelip gidişinde,
Gözümde yıllarca önce bir anı.
Ben duyuyorum acısını yolcuların,
Ben teselli ediyorum sanki uğurlayanı.
*
Benim sanki bu şehrin istasyonu,
Katmışım sesimi düdük sesine.
Raylar geçiyor can evinden,
Uzak, uzak iklimler ötesin
*
Uzak, uzak iklimler ötesinde sen,
Kahretti öylesine orda kalışın.
Bu saatlerde hatırlarım seni,
Gözümde bir çivi gibi el sallayışın…