Dicle'de Yeni Dönem…
- 25-08-2024 15:02
- 25-08-2024 15:03
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Kamuran Eronat atandı.
Prof. Dr. Kamuran Eronat 1967 yılında Diyarbakır’da doğdu. 1986 yılında Diyarbakır Anadolu Lisesi ile noktalanan lise öğrenimini, 1988’de Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile başlayan üniversite öğrenimi takip etti.1992 yılındaki mezuniyetinden sonra 1993’te aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrenimine başlayan Kamuran Eronat, “Türk Hikâyeciliği ve Rasim Özdenören” konulu yüksek lisans çalışmasını 1995’te tamamladı.
Eronat, 1994’de Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak akademik görevine başladı. Bu üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Adalet Ağaoğlu-İnsan ve Eser adlı doktora çalışmasını 2004’te tamamlayarak bilim doktoru unvanını alan Kamuran Eronat, 2006 yılında aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yardımcı doçent olarak atandı.
2007-2009 yılları arasında bölüm başkanlığı yaptı. Ulusal ve uluslar arası nitelikteki dergilerde çeşitli makaleleri bulunuyor.
Ardından Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcılıklarına Prof. Dr. Aytaç Coşkun ve Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem ile Prof. Dr. Velat Şen getirildi. Dicle Üniversitesi’nin yeni genel sekreteri ise, Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan oldu.
Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda araştırma makaleleri, kitapları, uluslararası kongrelerde sunulmuş ve basılmış bildirileri bulunmaktadır. Birçok kazı, yüzey araştırması, projeler yürüten ve Dicle Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü’nde Profesör olarak görev yapan Aytaç Coşkun 2014 yılından bu yana Diyarbakır’daki Roma İmparatorluğu Sınır Garnizonu olan Zerzevan Kalesi kazılarını gerçekleştirmekteydi.
Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, 2003 yılında İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Doktora eğitimini tamamlayıp, 2006 yılında Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümüne Yrd. Doç. olarak atandı. 2008 yılında Arkansas Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2012 yılında Doçent ve 2018 yılında Profesör olarak Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümüne atandı.
Hastanelerden Sorumlu Rektör Yardımcılığına atanan Prof. Dr. Velat Şen ise, Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında 2017 yılından beri Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanlığı görevini başarıyla yürütüyordu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Kistik Fibrozis Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Pediatri Yeterlik Kurulu Üyesi olan Velat Hoca, aynı zamanda Doğu Pediatri Derneği Başkanıdır.
Dicle Üniversitesi genel sekreterliğine ise, Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan atandı.
Mustafa hoca, 2009 yılında Türkiye yazma eserlerin Kataloglanması Projesi kapsamında Millet Kütüphanesinde çalıştı. Ve aynı yıl Dicle Üniversitesi Türk Dili Okutmanı olarak atandı. 2015 yılında doktorasını tamamladı. 2016 yılında Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne Yrd Doç. 2021 yılında aynı fakülteye doçent olarak atandı. Basılmış bir çok eseri var.
Dicle Üniversitesi’nin Kapalı kullanım alanı 565.000 metrekare 19.708.000 açık kampüse sahip. Merkez Kampüsünde, 17 Fakülte, 4 Enstitü, 3 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu ve 31 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 53 ön lisans programı, 70 lisans programı, 127 yüksek lisans programı, 74 doktora programıyla hizmet vermektedir. Ve bu üniversitede 43 bin öğrenci, akademisyenler ve çalışanlarla birlikte bu sayı 50 bin civarındadır. Kısaca bir ilçe nüfusu kadar. Belki de daha fazla…
Dicle Üniversitesi, hem kampüs genişliği bakımından, hem de geçmişiyle Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biridir. Böylesine devasa bir kurumu yönetmek kolay değil.
Kısa biyografilerinden de anlaşılacağı gibi bu ekibin hepsi de iyi seçilmiş kendi dalında uzman olan kişiler. Rektör, bir üniversitenin akademik ve idari olarak en üst düzey yetkilisidir.
Dolayısı ile başta rektör olmak üzere, bu genç ve dinamik kadronun iyi bir yönetim sergileyerek, yarım asırlık güzide üniversitemizin çıtasını yükselteceklerine ve çok iyi hizmetlerde bulunacaklarına inanıyorum.
Üniversitemizin 50 yıllık geçmişinin verdiği mesuliyet bilinciyle; hareket edeceklerine, kaliteden ödün vermeden hizmet anlayışıyla, Üniversitemizi ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir yükseköğretim kurumu olma vizyonunun hayata geçirilmesinde üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerine inancım tamdır.
Bu duygu ve düşüncelerle, eski rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç’a hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, yeni seçilen rektör ve ekibine başarılar diliyorum.
Memleketimize ve milletimize hayırlı ve uğurlu olsun…