Bir Diyarbakır Sevdalı Daha

Diyarbakır sevdalılarını saymakla bitmez. Bunlardan biri de Abdulkadir Nur Gördük. Diyarbakır’dan başka şehre gitse de memleketini unutmadı. Abdulkadir Nur Gördük, 1960 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi, İlk Orta ve Lise öğrenimini Diyarbakır’da, Yüksek öğrenimini 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde tamamladı. Diyarbakır’ın değişik sağlık kurumlarında SSK, Devlet Göğüs, Kadın Doğum ve çocuk hastanelerinde Eczacı olarak, İl sağlık Müdürlüğünde Eczacılık Şube Müdürü olarak çalıştıktan sonra 2010 yılında emekli oldu.

Diyarbakır’da yayınlanan Yeni Yurt, Özgür Haber, Güncel, Öz Diyarbakır, Ekspres, Çermik Kaplıca gazetelerinde haftalık yazıları ve şiirleri yayınlandı.

Şiir, Makale, öykü ve benzeri konulardaki denemelerini, yerel gazetelerde, değişik edebiyat sitelerinde, e-gazete ve mesleki dergilerde, söyleşilerde dostları ve okurlarıyla paylaştı.

Çeşitli eğitim kurumlarında, Dicle Üniversitesinde, Eczacı Odası, Sağlık Müdürlüğü, Ahmet Arif Müze kütüphanesi, bazı yerel ve ulusal TV kanallarında konferans, sempozyum benzeri toplantılarda, Diyarbakır tanıtım günlerinde şiir sunumu ve söyleşiler yaptı.

Şu ana kadar Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Mersin, Samsun, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Yalova, Kocaeli, Denizli illerinde edebiyat, şiir ve TV programlarına katıldı.

Büyüklerimizin ve eskilerin konuştuğu yerel şivedeki birçok kelimenin,  bizden sonraki hatta bizim kuşakta bile birçok kişinin yabancı olması nedeniyle ve bir yerlerde kayıtlı kalması amacıyla Diyarbekir’le ilgili şiirler yazdı. Özellikle Diyarbekir şivesiyle yazdığı şiirler çok büyük ilgi gördü.

Sağlam karakteri, çalışkanlığı, insanlara karşı şefkatli ve dürüstlüğü ile hemşerileri arasında sevilen sayılan ve hürmet edilen bir şair olan Abdulkadir Nur Gördük, başından geçen ilginç bir anısını, şöyle anlatıyor; ‘’Bir dost meclisinde müzisyen arkadaşlarımızla birlikte fasıl arasında bir şiir okumam gerekti. Salon oldukça kalabalıktı. Hem ortamın güzelliği hem dostların sıcaklığından olsa gerek şiirim çok beğenildi. Ön masada oturan 7-8 kişilik genç grup telefonlarla kayıt yapıp fotoğraf çekiyorlardı. İşim bittiğinde bir çay ikram etmek istediler, masalarına oturdum. Hepsi çok duygulanmıştı belki ama içlerinden biri ağlıyordu.

Biraz hayret ve merakla ona sordum.

-Kardeşim, bu şiir benim, hatta babamın döneminde geçenleri anlatıyor, sen 25 li yaşlardasın. Bazı sözleri duymamış olabilirsin, neden bu kadar etkilendin?

Gözlerini silerek bana kendi şivesiyle şöyle cevap verdi:

-Abe, sen tam benim rahmetli dedem gibi konişisan.

Sohbet ilerleyince anne ve babasını görmediğini, dedesinin yanında büyüdüğünü ve yakın zamanda onun da rahmetli olduğunu söyledi.

Dolayısıyla, bizden önceki kültürü, folklorik özellikleri, terbiyeyi ve ahlaki değerleri bizden sonrakilere aktarabilirsek alıcısı oluyor.’’

Şiirlerinin içinde en çok tanınanları Diyarbakır hasretini anlatan ‘’Gettin ki Tez Gelesen’’ ve kardeşlik temasıyla yazılmış ‘’Çanakkale Kardeşlik Destanı’’dır dır. ‘’Benim İki Gözümsen’’ ‘’Eyvanda ŞİİR Molası’’, ‘’Seni Seviyorum’’ adıyla yayınlanmış 3 adet şiir kitabı bulunan Gördük Evli ve 3 çocuk babasıdır, değerli hemşerimiz Abdulkadir Nur Gördük 2014 yılından beri Bursa’da kendi açtığı eczanesinde, çalışmaya devam etmektedir.