8 MART GELİYOR
- 07-03-2020 00:14
8 Mart'ın emekçi kadınlar günü olarak kutlanmasının tarihine kısaca göz atmakta fayda var. Tarihe baktığımızda ABD'deki tekstil işçilerinin emek mücadelesi ile karşılaşıyoruz.
25 Kasım 1909 tarihinde Newyork, Philadelphia ve Baltimore şehirlerinde bulunan 600 gömlek fabrikasında çalışan, yüzde 80'i kadın, 20 bin gömlek (tekstil) işçisi greve çıktı. Temel talepleri ise iyi koşullarda emeklerinin karşılığında iyi ücret ile çalışmaktı.
Bu, ABD tarihindeki en büyük grevlerden biriydi ve Triangle Gömlek Firması dışında birçok şirket işçilerin taleplerini kabul etti. Grev Şubat 1910 yılında sonra erdi.
1911'im 25 Mart'ında işçilerin talebini kabul etmeyen gömlek firmasının üretim binasında bir yangın çıktı, tek asansörün olduğu, yangın merdivenlerine açılan kapıların da kilitli olduğu binada çalışan 129'u kadın 146 işçi yangında hayatını kaybetti. Kadınların 48'i sendikalıydı. İşçilerin cenazesi 80 bin kişilik bir kalabalık ile 5 Nisan'da toprağa verildi.
Öte yandan Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi oy birliğiyle kabul edildi.
İlk defa 19 Mart 1911'de Danimarka, İsviçre ve Avusturya'da Dünya Kadınlar Günü olarak anıldı ve gösterilere katılan yüz binlerce kadın seçme seçilme, meslek edinme ve mesleki eğitim görme hakkı istedi.
1917'de de Rusya'da da emekçi kadınlar "ekmek ve gül istiyoruz" sloganlarıyla sokaklara çıktı.
Kadınların emekleri karşısındaki talepleri birçok ülkede aratarak devam etti.
1921'de Moskova'da düzenlenen 3. Uluslararası Kadın Konferansı'nda, Dünya Kadınlar Günü'nin tarihi 8 mart olarak öne çıktı. Bu tarihten 66 yıl sonra Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 yılında, 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
Türkiye'de (Osmanlı Dönemi'nde) 8 Mart’ı ilk kez 1921’de komünist kadınlar tarafından Ankara'da bir bağ evinde düzenlenen toplantıda anıldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nde ise 1975’te Ankara ve İstanbul'da İlerici Kadınlar Derneği'nin girişimiyle 8 Mart ilk kez kamuya açık olarak kutlandı.
80 askeri darbesi ile ülkedeki tüm toplumsal muhalefet gibi kadın örgütlenmesi de yasaklandı. 90'lı yıllardan 2016'ya kadar kitlesel olarak kutlandı ama 2016'dan itibaren feminist kadın yürüyüşleri de büyük kentlerde yasaklanmaya başlandığını görüyoruz.
Tarihçesini hatırlattıktan sonra gazetemiz adına buradan tüm kadınların gününü kutlamış olalım.