Akdeniz ve Afrika'da düzensiz göçün önlenmesi konusu ile kalkınmanın ele alınacağı uluslararası konferans, Roma'da başladı.
Başbakan Meloni'nin, İtalya Dışişleri Bakanlığında ev sahipliği yaptığı konferansa, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 21 ülke ile Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği (AfB) gibi uluslararası kuruluşlardan temsilciler katılıyor. Konferansta, Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Başbakan Meloni, "Bugün başlattığımız bu süreç, her şeyden önce eşitler arasında karşılıklı saygıya dayanan bir diyalogdur. Çünkü Avrupa ile geniş Akdeniz arasında rekabetçi ya da çatışmalı bir ilişki olamaz, aslında çıkarlarımız bizim bildiğimizden de yakındır." ifadelerine yer verdi.
Meloni, konferansta büyük fırsat gördüğünü belirterek, "Bu konferansın ilk amacı, 6 ana sektörde projeler başlatmak. Bu sektörler, tarım, enerji, altyapı, eğitim, su ve hijyen. Bu konuda sizden gelecek önerilere de açığım." dedi.
Giorgia Meloni, insan kaçakçılarıyla mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, "İtalya ve Avrupa'nın göçe ihtiyacı var, ama yasa dışı yollardan girenlerin ödüllendirileceğine dair bir sinyal veremeyiz. Kitlesel yasa dışı göç, herkese zarar veriyor. Başkalarının canları üstünden kaçakçılar kazanıyor. Göçün merkezinde insanlar, yaşamlar, umutlar, korkular var. Bunlar, suç örgütlerince kullanılıyor. Bizim ve devletlerimizin görevi bunlarla ilgilenmek." diye kaydetti.
Meloni, düzensiz göçün, transit ülkelerden varış ülkelerine kadar herkesi etkilediğini ve ekonomilere yük oluşturduğunu dile getirerek, "Yasa dışı göçü yöneten insan tacirleri ağıyla mücadele etmek için ortak bir kararlılığa ve daha fazla işbirliğine ihtiyacımız var. Bu konuda en büyük yük kaçınılmaz olarak komşu ülkelere düşme eğilimindedir. Topraklarında kabul ettiği sığınmacı sayısı bakımından dünyada ilk sırada yer alan Türkiye'nin başına gelenle, bugün örneğin Ukrayna çatışmasından kaçanlara yardım konusunda Polonya'nın başına gelen aynıdır. Büyük akınlarla karşı karşıya kalan devletlere yönelik ekonomik desteği güçlendirmek, kesinlikle bir dayanışma görevidir." açıklamasını yaptı. (İLKHA)