Tüp bebek tedavisinde doğru bilinen yanlışlar

Tüpleri hasar görmüş, tıkalı ya da tüpü olmayan kadınların anne olabilmelerinin yolunu açmak için geliştirilen tüp bebek tedavisi günümüzde hem erkek kısırlığından hem de açıklanamayan kısırlıklardan kaynaklanan infertilite tedavisinde başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor.

Tüp bebek tedavisinde doğru bilinen yanlışlar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Nuri Delikara, kulaktan dolma yanlış bilgilerin tüp bebek ve üremeye yardımcı diğer tedavilerde başarı şansını etkilediğini söylüyor. Dr. Delikara, tüp bebek ile ilgili doğru sanılan yanlışları şöyle sıralıyor:

Yanlış: ''Kısırlık sorunları her zaman kadından kaynaklanır''

Doğru: Bir yıl süre ile ortalama haftada 2-3 kez düzenli ilişkiye girilmesine ve herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanılmamasına rağmen gebe kalınamaması “infertilite” olarak tanımlanır. Yaklaşık olarak kısırlık problemlerinin % 40'ı kadından, % 40'ı erkekten kaynaklanırken %20 vakada ya her iki tarafta bir sorun saptanmakta ya da hiçbir sorun saptanamamaktadır. Dolayısıyla çocuk sahibi olamamanın nedeni araştırılırken her zaman erkeğin de araştırılması gerekir.

Yanlış: ''Gebe kalmak nasılsa kolay, gebeliğimi kariyer planlarıma göre yapabilirim''

Doğru: Bir kadının üreme kapasitesi yaş ilerledikçe düşmektedir. Yaş ile birlikte yumurta sayısı ve kalitesi düşmektedir. Bu da kadının hormon seviyesini etkiler. 35 yaşın altında her ay gebe kalma şansı %20 civarındadır. 40 yaş civarında bu oran %5 lere geriler ve düşük doğum oranları da hızla artar. Kadının yaşı 40 civarındayken kalan yumurtalarının yaklaşık yarısı kromozomal olarak anormal olacaktır.

Yanlış: ''Adetlerim düzenli, çabuk gebe kalabilirim''

Doğru: Düzenli adet gören kadınlar da kısırlık problemi ile karşılaşabilmektedirler. Düzenli adet yani yumurtlamanın olduğunu gösteren bir göstergedir ancak gebelik oluşmasında etkili birçok başka faktör bulunmaktadır. Günümüzde her on çiftten birinde kısırlık problemi görülmektedir.

Yanlış: ''Kilo gebe kalmayı etkilemez''

Doğru: Kadında vücuttaki yağ miktarı ile östrojen üretimi ve dağılımının etkilendiği bilinmektedir. Kilosu aşırı fazla ya da aşırı düşük olan kadınlar yumurtlamada oluşabilecek sorunlara bağlı olarak gebe kalmada sorun yaşayabilmektedir.

Yanlış: ''Eğer kadın doğum uzmanım beni düzenli olarak muayene eder ve her şeyin yolunda olduğunu söylerse, gebe kalmakta problem yaşamam''

Doğru: Sağlığınız için kadın doğum muayenelerinizin çok önemli olmasına rağmen rutin muayeneler fertilite araştırması için çok az bilgi vermektedir. Rutin kontrollerde, vajina, uterus hacmi, yumurtalık hacmi kontrol edilmekte ayrıca pap smear ile serviks kanseri taraması yapılmaktadır. Kısırlık değerlendirmesi ise yumurtalık rezervinin, yumurta kalitesinin, tüplerin açık olup olmadığının, rahim anormalliklerinin ve erkek nedenli araştırmanın yapılması ile mümkündür. Kadın doğum uzmanınız konu hakkında yeterince tecrübe sahibi değilse sizi genellikle üreme üzerine uzmanlaşmış kişilere yönlendireceklerdir.

Yanlış: ''Bir çocuğum var, tekrar çocuk sahibi olmam kolay''

Doğru: Bir grup hasta için bu durum doğru olmakla birlikte her zaman bu kural geçerli olmayacaktır. Birçok çift ikinci çocuğunu isterken zorluklarla karşılaşabilmektedirler. Özellikle kadının yaşı ilk çocuktan sonra çok ilerlemişse bu durum görülebilir.

Yanlış: ''Tüp bebek en son tedavi alternatifidir''

Doğru: Kadında her iki tüpün tıkalı olduğu ya da ileri yaşta ve şiddetli erkek faktör kısırlığında tüp bebek tedavisi seçilecek ilk tedavi alternatifidir(Ajanslar)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER