Sıtma; İnsanları parazit taşıyan sivrisineğinle sokarak bulaşan, zamanında tedavi edilemezse öldürücü oluyor, nöbetler halinde ateş ve titreşime neden olan bir içine giriyor.
25 Nisan "Dünya Sıtma Günü" nedeniyle önemli açıklamalarda bulunan Dr.
"Sıtma hastalığının tarih boyunca insanlığın kaderinde olan bir mikroptur"
Sıtma virüs tarihçesi hakkında bilgi aktaran Demir, "Sıtma mikrobu dünya yaygın olarak görülen bir ifadesi. 2007 yılı 25 Nisan tarihinde "Dünya Sıtma Dünya Günü" olarak tarihe geçmiştir. Günümüz genelinde yılda 200 milyon insan sıtma hastalığıyla karşılaşıyor. Ölümle sonuçlanmış.Bundan dolayı dünyada da dikkat çekmek için dünya sıtma alındığı olarak amaçlanıyor.Sıtma hastalığının tarih boyunca insanlığın kaderinde olan bir mikroptur.Tarih ölüsü da Yunan Medeniyetinin sıtma hastalığına yakalanmasıyla yok olduğu bildiriliyor.Geçmiş bilgileri beri insanoğlu sürekli sıtma hastalığıyla mücadele edilmiştir." bulunduğunu belirtti.
Türkiye'nin sıtma doğumunda mücadele ve kayıplar hakkında da bilgi veren Demir, "Türkiye'de İkinci Dünya savaşında sıtma ölümünden büyük kayıplar kurtuldu. 1970'lerde tekrar Türkiye'de tekrar hastalık görülürken büyük uğraşlar kapsamında 2010 yıllarına kadar Türkiye'de herhangi bir sıtma hastalığına hasta olmadı. 2010'dan sonra Türkiye'de görülen vakalar ise yurt dışından yapılan seyahatler sonucu sona erdi. ilinde yurt dışından gelenlerle birlikte vaka korumuştur.dadır." şeklinde ifade etti.
"Vakanın tespitinden sonra tedavi edilmediği takdirde yüzde 80-90 ölümle sonuçlanıyor"
Bu önlemlerin içinde de yurt dışına gitmeden 10 gün önce ilaç tedavisi uygulanıyor. Ayrıca gidilen bölgelerdeki sineklerden korunmak için ilaçlar öneriliyor. Bu tarz hastalıklardan korunabiliyor. " sohbetleri kaydetti. (İLKHA)