SIFIR ATIK PROJESİNİN BİR AYLIK BİLANÇOSU
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, dün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünü yaptığı bir projenin tanıtımını yaptı
- 08-04-2018 00:01
“Sıfır Atık Projesi” kapsamında Diyarbakır'da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu bu projenin yaşanabilir bir çevre, sağlıklı bir gelecek nesillere sağlıklı ve temiz bir dünya bırakmak adına çok önemli olduğunu vurguladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen proje 81 ilde gerçekleşmekte ve belediyeler tarafından desteklenmekte.
Projenin başladığı andan itibaren Diyarbakır’da da projeyle ilgili tüm paydaşlarla da 16 Şubat 2018 tarihinde çok geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Vali Bey, projede öncü bir kent olmayı hedeflediklerini ifade etti.
Mart ayı sonuçlarını paylaşan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır genelinde sıfır atık projesi kapsamında, Mart ayında 65 bin 758 kilogram kâğıdın geri dönüştürüldüğünü, belirtti.
"65 bin 758 kilogram ve kâğıdın karşılığı olarak da 1117 ağaç kesilmekten kurtarılmış, 269 bin 607 kilovatsaat enerji, 1 milyon 742 bin 587 litre su ve 21 bin 038 litre petrol tasarrufu da sağlandığını söyledi.
Yani toplanan 65 ton kâğıt karşılığında, hem çevre, hem insan, hem de doğa sağlığı adına bu kadar önemli bir dönüşüm ve kazanç elde edilmiş oluyor.
Bununla beraber yine bir ay içinde 15 bin 422 kilogram plastik atığın geri dönüştürüldüğünü kaydetti.
Bunun geri dönüşüm ve enerji tasarrufu açısından karşılığı da 248 varil petrol, 86 bin 276 kilovatsaat enerji tasarrufu demek oluyor.
Cam atıklar da geri dönüşüm için önemli bir malzeme. Diyarbakır'da bir ay içinde 6 bin 793 kilogram cam atık geri dönüştürülerek 681 varil petrol, 283 kilovatsaat enerji ve 8 ton hammadde tasarrufu gerçekleşmiş oluyor.
Bir ay içinde 1466 kilogram metal atığın geri dönüşümü ile 423 litre benzin 938 kilovatsaat enerji ve 1.8 ton ham madde tasarrufu sağlanmış.
Şu an tüm kamu kurumlarında dört ana başlıkta kâğıt, plastik atık, cam atık ve metal atığın toplanıyor.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu bu uygulamanın özel sektör, işletmeler, büyük alışveriş merkezleri, özel iş yerleri, gıda tüketen ve satan işyerleri olmak üzere çok daha geniş bir perspektifte yaymanın önemine vurgu yaptı, sıfır atık projesini bütün bu iş yerleriyle buluşturmak istediklerini belirtti.
Kamusal alanlar, iş yerleri kadar haneler de bu proje için önemli. Pilot bölge olarak Kayapınar ilçesi kullanılırsa, birçok sitenin çevresine bu dört ana başlıkta yerleştirilecek geri dönüşüm kutularıyla yukarda açıklanan veriler iki, üç misline çıkartılabilir.
Dünyada enerji kaynakları sınırlı ve israf ettiğimiz her şey çocuklarımızın geleceğinden çaldığımız emanetler aslında. Çevreye duyarlılık gelecek kuşakların varlığını ve yaşam kalitesine gösterdiğimiz saygı demektir. Unutmayalım doğaya ne veriyorsak onu alır.
Gelecek nesillere bırakacağımız temiz bir doğa ancak kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanmak ile mümkün olabilir.
Bu gibi projelerin yaygınlaşması dileğiyle, iyi pazarlar....
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...