Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler ortaya çıkan saçkıran (alopesi), yüksek oranda strese bağlı olarak gelişirken nadiren kronik hastalıklar ya da tiroid sorunları nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Saçkıran, günlük yaşam stresinin dışında yoğun stres yaşadığını görebildiğini ifade eden Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sezayi Kara, İLKHA danışmanıne değerlendirmede bulundu.
"Öğrenim süresi içindeki gençlerin girdikleri stres en büyük faktördür"
Kara, "Her yaştan erkek ve bayanlarda strese bağlı para meydana gelebilecek gelebilen toplu saç tüylerine saçkıran deniliyor. 20 yaş varlıklı çoğu gençlerde görülmektedir.Öğrenim süresi içindeki gençlerin girdikleri stres en büyük faktördür." dedi.
"Saçkıran kalıcı bir saç dökülmesi değildir"
Saç kıranın sadece erkeklerde değil kullandığı da gözükebildiğini söyleyen Kara, devamında gördüklerini söyledi:
"Stresli olan herkeste görülebilen bir barındırıyor. Saçkıran çıktığı zaman insanlar panik. 'Saçım döndü acaba saçım çıkar mı? Saçkıran dağılıyor.' diye söylüyor. ' Kullanıcı şunu ister; asla korkmasınlar. Saçkıran kalıcı bir saç çıkışı değildir. Tedavi yöntemi stresi azaltmaktır.
"Saçkıran denetimli değildir"
Saçkıran sonucu saçı dökülen birini gördüğümüz zaman etkilenebiliyoruz. 'Bunda saçkıran çıktı aynı şey bende de olur mu? Tıraş için aynı malzemeyi kullanacaksın bana da geçer mi?' diye düşünenler.Bu konuda hiç kimsenin korkusu olmamasın saçkıran davranmak değildir.Saçkıran sadece kişiye özel ve strese bağlı bir yönlendirmek.O yüzden saçkıranın başka bir şekilde ortaya çıkması söz konusu değildir." ifadelerine yer verir. (İLKHA)