PANDEMİDE YENİ KARARLAR
Diyarbakır il Pandemi Kurulu, Perşembe günü il valisinin duyurduğu yeni kararlar aldı
- 15-08-2020 00:10
Bundan sonra düğün salonlarında gelin ve damat dışında halay çekip dans etmek isteyenlere izin verilmeyecek.
65 yaş üstündekilere de sabah 10, akşam 8 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
İş yerlerinde denetim arttırılacak. Umarım bu kurallar sıkı sıkıya uygulanır da virüsün yayılma hızı azalır.
Vali Münir Karaloğlu açıklamasında düğünlerde artık sadece gelin ve damadın dans edebileceğini söyledi.
''Vatandaşın katılımıyla halay, dans ve benzeri eğlence konusunda kısıtlama getiriyoruz. Bulaşın çok fazla olduğu konvoy meselesi var. Bir müddet bu konvoyları da yasaklıyoruz. Artık Diyarbakır'da düğün, sünnet ve nişan konvoyunu, bu virüsü yeninceye kadar yasaklamış oluyoruz. Bugün aldığımız İl Hıfzıssıhha kararıyla, düğün salonu ruhsatı olmayan mekanlarda düğün, nişan, sünnet veya herhangi bir ad altında yaş günü gibi toplantıların yapılmasını da istemiyoruz."
1 Temmuz’da il genelinde düğün salonları belli kurallar çerçevesinde açılmıştı.
Diyarbakır’da kayıtlı 80’e yakın düğün salonu var ama kapalı mekanların yasaklanması ve belli kurallar ile düğün yapılması üzerine açık havada yapılan düğünlere ilgi arttı.
Diyarbakır Düğün Salonu İşletmecileri sözcüsü Murat Kacar ise, Halaysız düğün mü olur?” diyerek pandemi kurulunun son kararının uygulanmasının güçlüklerine dikkati çekti.
Diyarbakır'da kayıtlı 80'nin üzerinde düğün salonu var, pandemi sürecinde kapalı alanlarda düğün yapmak istemeyenler açık alanlara ilgiliyi gösterince, Kacar'ın deyimiyle açık hava otoparklarda bile korsan düğün organizasyonları yapılmaya başlanmış.
Düğün salonu işletmecileri, bu tür kaçak organizasyonlarla yapılan 'korsan düğünler' ile salgın daha çok arttı. Salon işletmeciler bir basın açıklaması ile korsan düğünleri protesto etmek için üç gün boyunca düğün salonlarının kapısına kilit vurma kararı aldılar. Krizi fırsata çeviren korsan organizasyonlar virüsün daha hızlı bulaşmasına zemin hazırlasa da görünen o ki vurdumduymazlık ve toplumsal gelenekler, görenekler de salgının artmasındaki temel nedenlerden biri.
Buna örnek olarak, bir bulaş hikayesinin kısaca aktarmak istiyorum. Silvan'ın bir mahallesinde, kendi arazileri üzerinde inşa ettikleri evde yıllardır yaşayan ve tedbir almaları halinde virüsten yıllarca korunabilecek iken, Covid nedeniyle vefat eden bir akrabalarının taziyesine sırf ayıp olmasın diye gidip tüm aileyi hasta düşüren bir tanıdığın hikayesi. Bir ay hafta önce covitten ölen teyzesinin taziyesine giden lohusa genç bir kadın, taziyeden iki hafta sonra akciğerine emboli atması nedeniyle hastaneye yetiştirilemeden hayatını kaybetti. Genç kadının ölüm sebebi Vovit mi bilmiyorum ama onunla aynı taziyede bulunan birçok akrabası da enfekte olduklarını bilmeden, onlarca kadın, erkek köylüyle birlikte, genç kadının cenazesini almak üzere Diyarbakır'a, oradan köye birlikte hareket etmişler.
Sonuç, bu tanıdığın ailesinden onlarca kişi enfekte oldu ve birçoğu 65 yaş üstü. Kronik hastalıkları olan beş kişi hastanede tedavi edilirken, geri kalanların tamamı evde karantinada.
Bu ve buna benzer ihmalkarlıklar nedeniyle şehirde virüs almış başını gidiyor ne yazık ki. Tüm şehri korumanın yolu, kendimizi ve çevremizi korumaktan, uyarıları uygulamaktan geçiyor. Bu hastalığa davetiyeyi kendi elimizle veriyoruz maalesef.
Halaysız düğün olmaz demeyin, sevdiklerimizin canını korumak için halay çekmesek de olur. Aksi takdirde halay başını korona virüs çekmeye ve sevdiklerimizi bizlerden almaya devam edecek. Sağlıklı günler diliyorum...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...