NORMALLEŞİYOR MUYUZ?..
İLK SÖZ NORMALLEŞME Hız kesmedi bu virüs, daha dün gibi yeni, O bitmeden başladı normalleşme zemini!
- 20-10-2020 00:10
NORMALLEŞME
Hız kesmedi bu virüs, daha dün gibi yeni,
O bitmeden başladı normalleşme zemini!..
MM
GÖZLÜYORUM
NORMALLEŞİYOR MUYUZ?..
MEVLÜT MERGEN AMİDİ
İlk günden bugüne Coronavirüsten ölenlerin sayısı 9.000’i geçti, günlük vefat sayısı 50 rakamının altına düşmüyor, pozitif vakaların sayısı iyileşenlerin çok üstünde, ağır hasta sayıları her gün açıklanmaya başladı, öyle anlaşılıyor ki insandan insana bulaşan bu virüs daha bir zaman, belki 2021 yılı boyunca da devam edeceğe benzer.
Tedbirler sadece “maske mesafe ve temizlik” olarak öneriliyor ve uygulanıyor gibi bir görüntü verse de tam uygulanmıyor, pazar yerleri, caddeler, AVM’ler, parklar, sahiller, piknik alanları, plajlar insan kaynıyor, anlaşılan bu virüsün “ölümcül” olduğu inancı ciddiyetini yitirmiş, deyim yerinde ise “hafife” alınıyor, kimse umurusamıyor, virüsü, mesafeyi.
Okulların bir kısmı “kademeli” olarak da olsa tedrisata başladı, minikler sınıflarına kavuştu, yüzde yüz olmasa da hayat normalleşti, stadyumlarda koltuklar “boş” kalsa da “localar” seyirci alacakmış, ancak yüzde elli kısmı seyirci ile doldurulacak bu locaların, bütün bunlar şunu gösteriyor hayat coronavirüse rağmen hayat normalleşmeye başladı ve devam edecek, eski alışkanlıklar yavaş yavaş yaşanmaya başlanması bu ihtimali doğuruyor.
İlk zamanlar insanlar korksunlar için “ölümcül” olarak dillendirilen coronavirüsle bugünkü coronavirüs aynı değil gibi bir hava esiyor, o korku yerine sanki “ne olacaksa olsuna” bıraktı, Sağlık Bakanı hastanelerdeki yatak doluluk oranlarını açıklıyor, yataklar dolu diye kimse paniklemesin isteniyor, böylece virüse yakalanmak, ya da yakalanmamak sanki kişilerin insiyatifine bırakılıyor.
Nitekim okullara çocukların gidip gitmemesi de ailelerin insiyatifine bırakılmış, isteyen aile çocuğunu okula göndermeyebilecek göndermesi halinde sorumluluk aileye yüklenmiş olacak, “sıkıntı” doğuran “kısıntılar” geri gelmeyecek gibi, bundan böyle virüsle mücadeleyi vatandaş yapacak, bu arada hastaneler kendilerinden istenen hizmetleri aksatmıyor.
Denebilir ki, toplumda sanki “alışılmışlık” yaşanıyor, oysa tedbirler aksatılmamalı, mask ve misafeye dikkat edilmeli çünkü bu virus hayatımızın bir parçası oldu, biz ona tam alışmasak da o bize alıştı ve yakamızı bırakmıyor, geçenlerde bir profesör “coronavirüsün yüzeylerde 28 gün” kalabileceğini söylüyordu katıldığı bir televizyon programında.
“Alışılmışken” bu virus yaşam tarzımızı değiştirdi, özellikle 65 yaş üstündekiler daha çok dikkatli olmaya başladılar, onlar için normalleşme “erken” henüz, ancak onların hayatları zaten biteviye devam ediyor, virüs olsa da olmasa da değişmiyor.
Coronavirüsün ilk görülüğü günlerde aşı için iyimserlik tüten açıklamalarda “sonbahar” deniliyordu, bazıları 2021 yılının ilk aylarını salık veriyorlardı, bazıları tarih açıklamaktan kaçınıyordu ki söylenenleri “doğru” olarak kabul etmek gerekiyor, nitekim Sağlık Bakanı bazı aşıların 8-10 yıl hatta daha fazla zamanda bulunduğunu söyledi 14 Ekim günü yaptığı açıklamada.
İlk günlerde gündemden düşmeyen 65 yaş üstündekilerin durumu o günlerdeki ciddiyetini yitirmemiş gibi, çünkü her yaşta görülüyor coronavirüs hastalığı sebebiyle vefat edenler, umarız bugün normalleşme gibi görünen tablo tamamen ve gerçek manada normalleşmeye dönüşür.
Unutma: MASKE-MESAFE VE DUA
Selam ve dua ile.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...