NE OLACAK BU ÇOCUKLARIN HALİ

Bu yazıyı yazmaya başladığımda, Diyarbakır'da şehir içi toplu ulaşım yapan araçlarda da HES koduyla geçiş uygulamasının il Hıfzıssıhha Kurulu'nda tartışıldığı haberinin Valilik duyurusuyla öğrendim

Bu yazıyı yazmaya başladığımda, Diyarbakır'da şehir içi toplu ulaşım yapan araçlarda da HES koduyla geçiş uygulamasının il Hıfzıssıhha Kurulu'nda tartışıldığı haberinin Valilik duyurusuyla öğrendim.

İlimizde salgının 'pik noktasının platosunda seyrettiği' ifade edildi yani azalmadı en yüksek noktada bir süre daha bu tempoda insanları önüne katıp yoluna devam edecek.

Sonumuz hayrola!

Sonbahar mevsimine girdik, havaların soğumasıyla grip ve ya mevsimsel soğuk algınlığının belirtilerinin de covid ile benzediği için hastalıkları birbirinden ayırmanın güçlüğüne dikkati çeken uyarılar sağlık yetkilileri tarafından sık sık yapılıyor. Yüz yüze eğitimin tüm sınıflarda başlamamış olması bir nebze de olsa riski azaltacak görünüyor ama hem ailelerde hem de öğrencilerde, hem de öğretmenlerde online eğitimden kaynaklanan aksaklıklardan dolayı sıkıntıların yaşandığı aşikar. Özellikle çocukların evde bilgisayar karşısına geçirmek, o motivasyonunu bulmaları birçok aile için ciddi sorun olmaya başladı. Uygunsuz ders saatleri de çocukların motivasyonunu önünde ciddi bir sorun. Okullarda uygulamada farklılıkların olması normal ama ilkokul ikinci sınıf öğrencisine neden akşam sekiz ve cumartesi sabahı sekizde ders verildiğini anlamış değilim.

İzmir'de yaşayan bir arkadaşımla telefonla konuşurken ikinci sınıfa giden oğlunun hafta içi bazı günler akşam saat sekizde ve hafta sonu cumartesi sabah sekizde online dersinin olduğunu söyledi. Tabi küçük çocuk bu durumdan sıkılmaya ve ders saatlerinde artık ağlamaya başlamış, sabahları "bıktım online derslerden" diye ağlayarak bilgisayarın başına geçirebiliyorlarmış. Yüz yüze eğitimde bile ödev verilmezken çocuklar sürekli bir ders modunda. Tabi internete ulaşamayan çocukların sorununu da ayrı bir yazıya ele alacağız. Ben karmaşık ders programının internet bağlantılarından  kaynaklanan aksaklıklardan ötürü planlandığını düşünmüştüm. Öte Tunceli'de yaşayan kardeşimin kinci sınıfa giden çocuğunun öğretmeni okuldaki devam düzeni neyse, sekiz, 13 arası öğrencilerine ders veriyormuş. Ders programını öğretmenler hazırlıyor ve sanırım sözünü ettiğim ilk öğretmen ek ders ücreti alabilmek için bu yönteme başvurmuş. Akşam beşten sonra ve hafta sonları verilen dersler ek ders ücretine tabi oluyormuş. Kendince haklı olabilir öğretmen ama farklı cepheden bakıldığında bu yaklaşımın günümüz olağanüstü koşullarında makul bir davranış olduğunu söylemek pek mümkün olmayacak.

Toplumun genelinde salgın sanki hiç bitmeyecekmiş gibi bir yılgınlık, yorgunluk hali var bunu her meslek grubuna da, toplumun her tabakasında görebiliyoruz tabi. İnsanlarda geçim sorunu ise doların 80 sınırına dayandığı bu zamanda herkes için çok zor. Kimse kalkıp 'ama dolarla mı alışveriş yapıyoruz' söylemine sığınmasın zira elektriğe, doğalgaza, suya, iğneden ipliğe gelen zamlar geçim sorununu korona kaygısının önüne atacak duruma gelmiş maalesef.

Salgının bir an önce bitmesi ve insanlığın normal zamanlara dönebilmesi hepimizin en büyük dileği. Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER