KIRKLARDAĞI EĞİTİM KAMPUSU OLACAKTI

AHMET BEŞENK Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat izni bittiği gerekçesi ile türkülere, şiirlere konu olan Kırklar dağı üzerine yapılan konutlardan 4 bloğun yıkımı il

KIRKLARDAĞI EĞİTİM KAMPUSU OLACAKTI
AHMET BEŞENK

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat izni bittiği gerekçesi ile türkülere, şiirlere konu olan Kırklar dağı üzerine yapılan konutlardan 4 bloğun yıkımı ile ilgili karar alınmıştı. Aradan geçen birkaç günün ardından yürütmeyi durdurma kararı alınarak yıkımın durdurulması sağlandı. Bu noktada şarkılara, türkülere konu olan Kırklar dağı Diyarbakır sevdalısı araştırmacı, yazar Mehmet Ali Abakay tarafından da kaleme alındı. Abakay, Kırklar dağı gerçeğini ve macerasını ise tüm çıplaklığı ile gündeme getirdi. Bir petrol arama firmasının daha önce güdümünde olan Kırklar dağının daha sonra eğitim kampusu olarak faaliyet yürütmesine karar verildiği anda nasıl konutlara teslim edildiğini aktardı.

Diyarbakır tarihi ile ilgili yaptığı çalışmalar ile sürekli gündeme gelen araştırmacı, yazar Mehmet Ali Abakay, Kırklar dağı ile ilgili yaptığı araştırmaları gazetemiz ile paylaştı.

Kırklar dağının kent sakinleri tarafından kutsal olarak kabul edildiğinin altını çizen Abakay, Türkülere, ağıtlara konu olan ve DİYARBAKIRLILAR İÇİN KUTSAL MEKÂN olarak kabul edilen Kırklar dağının daha önce bir petrol arama firmasına uzun yıllar kiraya verildiğini hatırlattı ve devam etti:

‘SÖZDE EĞİTİM KAMPUSU KURULACAKTI’

Kırklar Dağı, son dönemde oldukça adı geçen ve şehir gündeminde olan, Diyarbakır’ı oldukça hâkim bir tepedir. Bu alanın daha önce yabancı bir petrol arama şirketine kiralanması ve bu petrol şirketinin yer değiştirmesiyle birlikte boş kalmıştı. Alanda şehrin ikinci üniversitesinin kurulması düşünülmüş, bir eğitim kampusu olarak çalışmalar başlatılmıştı. Kırklar Dağı’nın el değiştirmesiyle tepe üzerinde toplu yaşam alanına imar izninin alınmasıyla birlikte inşaat alanına dönüşmesi, tepe üzerinde faaliyetlerin tepki toplaması söz konusu oldu. Sur Belediyesi’nin imar izni, Büyükşehir Belediyesi’nin kararı, Kırklar Dağı Konutları’na start kazandırmıştır. Birçok soru işaretinin akla geldiği ve kirli ilişkilerin gündeme taşındığı Kırklar Dağı, sonuçta idarî ve siyasî açıdan yerel ve ulusal basında sıklıkla yer aldı. Müteahhidin iddiaları, sürekli inşaatı durdurmadı. El değiştiren yapı, sonuçta “Yıktırılacak-Yıktırılmayacak” iddialarıyla günümüze kadar geldi.”

‘DÜNYA VE ÜLKE GÜNDEMİNE TAŞINMIŞTI’

“Yapı alanında ziyaretin bulunduğu iddiası, Hıristiyanlıkla bağdaştırılması, anlatılan şehir efsaneleri, Nuh (a) Peygamberin Gemisi’nin tepe üzerinde durduğu safsatası, iddiaların bilimsellikle izaha girişilmesi, televizyon programlarına konu edilmesi, Kırklar Dağı-Tepesi’ni ülke gündemine taşıdı. Kırklar Tepesi’nin kimi rantiye sahiplerinin iştihasını kabartması, seçim malzemesi olmaktan kurtulamadı. Büyükşehir ve Genel Milletvekili Seçimleri’nde tarafların Kırklar Dağı’na ve Evsel Bahçelerine  ilişkin hazırladığı projelerde teleferik, park alanları, sosyal kimi donatılar birbirini takip etti. Kırklar Dağı’nda tarafların seçime endeksli açıklamaları devam ederken, seçim broşürlerinde-kataloglarında nasibini alan diğer husus, Köprü ve Tepe ile bir arada olan Evsel Bahçeleri oldu. UNESCO Kapsamında korunmaya alındığı duyurulan Diyarbakır Kalesi, kayıtlara, “Diyarbakır Surları”, Hevsel Bahçeleri de “Hevsel Bahçeleri” olarak geçti. Sadece bizim tepki gösterdiğimiz bu isimlendirmede şehrin kalesinin ve önemli bir alanı içine alan bahçelerinin isim olarak yanlış kullanımına dikkat çekerek, şehir hakkında hazırlanan projede görevli olanlardan cevap alamamıştık. Projenin sahibi Valilik olarak görünürken, Büyükşehir Belediyesi, esas payın kendilerine ait olduğunu billboardlarda yansıtıyordu. Belediye ile Valilik, şehrin tanıtımında birlikteliğin olması yerinde ikiliği seçmiş görünürken, karşılıklı festivaller düzenleme, etkinliklerde bulunma, şehrin tanıtımını amaçlayan yayınlarda ısrarla rekabet içinde görünmekteydi. Konuyu dağıtmama adına, Hevsel Bahçeleri-Dicle Köprüsü ve Kırklar Tepesi, bir bütünlük içinde ele alınmalıyken, aynı projede yer almaması, bizce büyük eksiklikti.

 ‘YENİ YAPILAN KÖPRÜ KONUTLARI KIYMETE BİNDİRDİ’

“Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma kapattığı On Gözlü Dicle-Silvan Köprüsü, sadece turistik amaçlı kullanılırken, az ötesinde nehir üzerinde başka bir köprü yapılarak, ulaşım meselesi çözülünce hemen üst kısmındaki Kırklar Dağı Konutları, daha bir kıymetlendi. Dicle Nehri Köprüsü’nün ulaşıma kapalı oluşu, özellikle Diyarbakır-Mardin Karayolu alt ve üst kısmında parkların, cafelerin artışına zemin hazırladı. Çevrilen alanlar, birer dinlenme parkına çevrildi. Böylece ortaya araç parklarını çıkardı. Yiyecek ve içecek ağırlıklı dinlenme alanları, nehre nazır, köprüye bakan yönüyle kıymet kazandı. “Keşke” ile başlayan bir açıklamasında imara izin vermelerinin yanlış olduğunu belirten Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan sonra Büyükşehir Belediyesi’ne atanan Kayyım, imara izin veren Sur Belediyesi Başkanı sonrası yetkiyi alan Sur Kaymakamlığı, ortak kararla Kırklar Dağı’ndaki yıkıma başladı.”

'ŞEHİR KONUTLARI KABUL ETMEDİ’

“Şehirlinin kabul etmediği Kırklar Dağı’ndaki yapılaşmanın önüne geçilmesi, şehir gündeminde beklenenin gerçekleştirilmesiyle rahat nefes alındı. Konutlardan daire alanların mağduriyetinin nasıl giderileceği merak içinde beklenirken, istimlâk bedelinin nasıl gerçekleşeceği muamma halinde. Bizim daha önce yayınladığımız ve bir kitabımızda yerini bulmuş makaleyi, daha genişleterek, konu gündeme taşındığı için tekrar yazmamızı gerekli kıldı. İleride ‘Kırklar Tepesi’nde neler yapılacak, Evsel Bahçeleri ne olacak?” sorularına kendi bakış açımızla cevaplar bulmaya çalışacağız artık.”

 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER