KENDİ İŞİNİ KENDİSİ GÖREMEMEK VE!..

İLK SÖZ Y A R D I M Altmış beş üstü isen ve yalnız yaşıyorsan, Yardım alman gerekir “yükü” sen taşıyorsan!

İLK SÖZ

Y A R D I M

Altmış beş üstü isen ve yalnız yaşıyorsan,

Yardım alman gerekir “yükü” sen taşıyorsan!..

MM

GÖZLÜYORUM

KENDİ İŞİNİ KENDİSİ GÖREMEMEK VE!..

MEVLÜT MERGEN AMİDİ

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) mübarek sözlerinden birinde: “kendi işini kendin gör” der, yanı başkalarına yaptırma anlamı taşır bu mübarek söz, Sahabe-i Kiram (r.a.) bu sözü emir telakki ederlerdi, öyle ki birisi bineğinin üzerinde iken bir şey düşürse başkasına demezdi: “şu düşen eşyamı bana ver” diye, kendisi bineğinden iner düşen eşyasını alır ve tekrar binerdi.

Sevgili peygamberimizin bu sözü daha ziyade “emir” vermek durumunda olanlar için calib-i dikkattir, dolayısıyla herkesi kapsar, ancak belli bir yaşa gelmiş, deyim yerinde ise yaşlanmış “takatten” düşmüş, kendi işini kendisi göremeyecek hale gelmiş insanlara yardım etmek ise hem yüce dinimizin emri hem de insani bir görevdir.

Günümüzde ve ülkemizde bu yardım “sosyal yardım” kuruluşları tarafından yapılmaktadır, nitekim “Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı” bu yardımları organize etmek için kurulmuştur, illerde ve ilçelerde “sosyal yardım” müdürlükleri vardır, yardıma muhtaç olup ulaşılabilinen herkese “yardım eli” buralardan uzatılır.

Coronavirüsün ilk günlerinde Valiliklerin bünyesinde “sosyal destek vefa” gurubu oluşturuldu, çünkü yaşlıların, engellilerin yardımına koşmak bir “vefa” borcu olarak algılandı, hatta “üç harfli” bazı telefonlarla bunlara ulaşılabileceği dahi söylendi, sokağa çıkılmadığı zamanlarda evlere ekmek ve daha başka ihtiyaç maddelerinin götürüldüğünü televizyon ekranlarında gördük.

Daha önceleri kendimden söz ederken “evde sağlık hizmeti” aldığımızı söylemiştim, bazı okurlarım “biz ulaşamıyoruz ilgili birimlere ulaşabilmemiz için  bize yardımcı olur musun?” diye soruyorlardı.

Bu soruyu soranlara: “yaşlılar, hastalar ve engelliler” Sağlık ve İçişleri bakanlıklarınca haliyle bilinmektedir,  çünkü “TÜİK” bu işleri tespitle yükümlüdür onun için sizin ayrıca başvuru yapmanıza gerek yok” diye cevap vermiştim.

Sözü, burada istemeyerek  “özele” yani kendime getireceğim, resmi kayıtlara göre 76 yaşındayım, yüzde seksen dört engelli raporum var, kendi işimi kendim göremiyorum, yardım almasam arabaya dahi binemiyorum, çok zor olsa da sadece kendi yemeğimi yapmaya gayret ediyorum ama “temizliğe”  özellikle ev temizliğine gelince “iş” değişiyor.

Sözünü ettiğim okurlarıma verdiğim cevaba yürekten inandığım için üç aydan fazladır beklenti içinde idim, ne zaman telefonum çalacak, benden ev adresim sorulacak diye?.

Çoğu dost ve arkadaştan şu sözleri hep duyuyorum: “Bir ihtiyacın olursa mutlaka aramalısın” kimseye “yük” olmak istemediğim için kendilerine “teşekkür” etmekle yetindim.

Ben istemesem de o dostlardan bu teklif hep geliyor, nitekim geçenlerde bizim “Diyarbakır Yazarlar Birliği Başkanı” Fatma Öztürk hanımefendi: “Yemek olsun, başka işler olsun senin yanındayız” deyince yine teşekkür ettim ve şöyle dedim:

“Üç aydır bir beklenti içindeyim, daha birkaç kez evime temizlik için gelenler bizi unuttular galiba dedim, oysa unutulmadığımızı bizim durumumuzda olanlara “rutin” bir şekilde sosyal destek hizmeti verilmesi için Büyükşehir Belediyesi Sosyal destek daire başkanlığı nezdinde 65 yaş üstü olanlarla “engellilerin tespit edildiğini öğrendim

Geçmiş zamanlardaki hareketliliğim olsaydı bizzat Büyükşehir belediyesine gider bu daireyi ve başkanını görür ve tanışırdım, bu olamayınca teknolojinin getirisi olan “internet” vasıtasıyla sanki Büyükşehir Belediyesine gittim ve Hayrullah Akyıldız’ın” Sosyal Destek Dairesi Başkanlığını yürüttüğünü öğrendim.

Ne güzel değil mi, yine öğreniyorum ki Hayrullah Akyıldız’ın yüreğinde “Diyarbekir’e dolayısıyla Diyarbekir’lilere hizmet etmek isteği” varmış, bizim “bibi şiirimizi okuyanlar son iki mısraında: “Bu şehri sevenler bize buyursun/hepsine kul köle olurum bibi” diye yazdığımızı bilirler.

İlk etapta Hayrullah Akyıldız’a ulaşmayı, onu niyetinden ve görevinden ötürü tebrik etmeyi istedim ancak belediyeye kadar gitmek benim için zor olduğundan burada bu görevi yerine getiriyor ve şöyle diyorum:

Eğer Hayrullah Akyıldız ve arkadaşları “hem yasal görevimizdir ve hem de gönülden yaptığımız  “vefa” hizmetimizdir der ve  “dua” almayı düşünürlerse gerçekten başarılı olurlar.

Tebrik ediyor ve bütün bu daire bünyesinde çalışanlara “kolay gelsin” diyorum, bu daire başkanlığının çalışmalarını  “detaylı” bir şekilde okurlarımla paylaşmak isterim, eğer bize bu konuda bilgi aktarılırsa!..

UNUTMA : MASKE MESAFE VE DUA

Selam ve dua ile.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
ÇOK OKUNAN HABERLER