Eş Başkan Hatun: Tarımda kriz derinleşiyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ekoloji Derneği ile iş birliği yaparak küçük aile çiftçilerine yönelik bir Çiftçi Buluşması düzenledi.

Eş Başkan Hatun: Tarımda kriz derinleşiyor

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Çiftçi Buluşmasında küçük aile çiftçileri ile bir araya gelerek, tarım alanında yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini dinledi. Eş Başkan Hatun, çiftçilerin yaşadığı sorunların kooperatifçilik ile çözülebileceğini belirtti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ekoloji Derneği ile birlikte bölgede tarım alanında üretim yapan küçük aile çiftçilerine yönelik Çiftçi Buluşması düzenledi. Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Çiftçi Buluşmasına Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Kulp Belediyesi Eş Başkanı Murat İpek, İklim ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Evin Dinar, Su Havzası Derneği ve kentteki ekoloji derneklerinin temsilcileri katıldı. 

Eş Başkan Hatun: Toplum giderek doğadan koparılıyor

Buluşmada konuşan Eş Başkan Doğan Hatun, Mezopotamya bölgesinde 12 bin yıldır yaşam olduğunu ancak toplumun giderek doğadan koparıldığını dile getirdi. “Buğdayın ilk toprağa düştüğü ve insanlığın buğdayı tanıdığı yer bu topraklardır” diyen Eş Başkan Hatun, dünyanın var olduğu günden bu yana Dicle Nehri'nde suyun hiç kesilmediğini, söz konusu bölgede 12 bin yıl boyunca yaşamın devam ettiğini kaydetti. Eş Başkan Hatun, “Çünkü bu topraklarda büyük bir bereket vardı. İnsanlar burada doydu, geçimini sağlayabildi. 12 bin yıldır yaşam burada hiç kesilmediği halde bugün toprağımızdan, suyumuzdan yeterince faydalanamıyoruz” ifadelerini kullandı. 

'Eskiden halkımızın yüzde 40'ı ihtiyaçlarını kendi karşılıyordu'

Eskiden insanların toprağı ekip biçtiğini ve ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden Eş Başkan Hatun, “Sütünü kendisi yapıyor, hayvanı kendisi besliyordu. O zaman halkımızın yüzde 40'ı kendi geçimini kendisi sağlıyor; kendi üretiyor, kimseye muhtaç olmuyordu. O zamanlar sistem de onlar ve yaşamları üzerinde büyük bir etki yapamıyordu. Eğer kış sert ve az yağışlı geçmişse biraz sıkıntı çekiyorlardı, ancak bu durum da yardımlaşma ve dayanışma kültürü ile çözülüyordu" diye konuştu.

'Kooperatifçilikle sorunlarımızı çözebiliriz'

Suyun ve toprağın kullanımının merkezi hükümetin tasarrufunda olduğunu, bu nedenle bölge halkının bu konuda söz sahibi olmadığına dikkat çeken Eş Başkan Hatun, sözlerine şöyle devam etti: “Hala hatırlıyorum, 100 hanelik köyümüzde çok çok iyi bir su kaynağı vardı ve köylüler kendi aralarında düzenli bir sistem kurmuşlardı. Saatlere göre suyu paylaşmışlardı. Bu köyden ayrılalı 30 yıl oldu, hala bu sistemi devam ediyor.  Şimdi diyoruz ki küçük çiftçilerimiz neden kooperatifleşerek kendi aralarında örgütlenmiyor? Zaten bu kendi kurdukları düzen, bir kooperatif sistemi gibiydi. Neden şimdi kendi aramızda bir sistem kurup tohum, gübre, motor ve mazotu tek başımıza birlikte alamıyoruz? Kooperatifçilik bu işi yapabilir. Önce yöneticiler sonra halk beraber bu sorunun cevabını aramalı. Bu soruyu kendimize sorduğumuzda, küçük sorunlarımızla başa çıkabiliriz. Su dağıtım sisteminde adil ve düzenli bir sistem kurabildiğimiz gibi, bu yöntemle ülkemizin tüm sorunlarını çözebiliriz.”

'Düzenli bir sistem kurabiliriz'

Türkiye'de yeraltı içme suyunun yüzde 39'unun Dicle Havzasında, yüzde 22'sinin ise Fırat Havzasında olduğunu kaydeden Eş Başkan Hatun, bölgede ekilebilir tarla ve toprakların milyonlarca insana yetecek bir besin döngüsünü sağlayacağına dikkat çekti. Eş Başkan Hatun, "Gerçekten doğa bize her şeyi sunuyor. Aklımızı kullanırsak doğanın bize sunduklarıyla tüm ülkemizi doyurabiliriz. Dolayısıyla bu noktada düzenli bir sistem kurmamız gerekiyor” dedi.

Tarım alanında yaşanan temel sorunlar gündeme geldi

Eş Başkanın konuşmasının ardından buluşmada söz alan çiftçiler, toprağın durumu, hayvan hastalıkları, zirai ilaçların toprak yapısına etkisi, iklim krizi, su sorunu gibi tarım alanında yaşanan sorunları dile getirdi. Çiftçiliğin iktidar politikaları ile öldürülmeye çalışıldığına dikkat çeken çiftçiler, tarım alanın özelleştirilerek şirketlere devredilmek istendiğini ve küçük aile çiftçiliğinin bitirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. Buluşmada, çiftçiliğin geliştirilmesi ve ekolojik belediyecilik noktasında çözüm önerileri de gündeme geldi.

Eş Başkan Hatun, çiftçilerin sorunları ve çözüm önerilerini dinleyerek not aldı. Eş Başkan Hatun, yürütülecek ortak tartışmalarla söz konusu sorunların çözülebileceğini ifade etti.

 Çiftçi Buluşmasında Eş Başkan Hatun’a, Genel Sekreter Yardımcısı Zerin Türk ve belediye meclis üyeleri eşlik etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
ÇOK OKUNAN HABERLER