DİYARBEKİR’İN FETİH GÜNÜ YAKLAŞIRKEN!.. - (Mevlüt Mergen'in Yazısı)
GÖNLÜMCE FETİH Kutlu insanlar geldi şehrimi fethetmeye, Kalpleri aydınlatan “nura” davet etmeye
![DİYARBEKİR’İN FETİH GÜNÜ YAKLAŞIRKEN!.. - (Mevlüt Mergen'in Yazısı)](https://www.ozdiyarbakirgazetesi.com/images/haberler/2021/04/fetih.jpg)
- 19-04-2021 00:05
FETİH
Kutlu insanlar geldi şehrimi fethetmeye,
Kalpleri aydınlatan “nura” davet etmeye.
O ışığın nuruyla tüm Anadolu tanıştı,
Fazilet kulvarında Müslümanlar yarıştı!.
MM
GÖNLÜMCE
Geçen sene 26 Mayıs günü “günlük” yazdığım Özgür Haber gazetesinden Engin Öztürk beyi arayarak: “Yarınki manşete kocaman puntolarla bugün Diyarbekir’in fetih günüdür” diye yazılsın” dedim ve fakat öyle olmadı ve kırıldım bu tutum üzerine, çünkü hiç kimse için bu şehrin fethi önemli olmasa bile biz Diyarbekir’liler için çok önemlidir.
Bu önemin herkes tarafından kavranması gerekir, o gün kırılmıştım, yine Öz Diyarbakır gazetesine döndüm ve bir yıla yakındır bu gazetede yazıyorum, bu güne kadar yazdığım gazetelerin hiç birinden “kuruş” para istemedim, hatta onlar benden “ücret” isterlerse veririm diye düşündüm, öylesine bu şehrin sevdasıyla doludur yüreğim.
2021’in 27 Mayıs’ına otuz sekiz gün kaldı, o gün geldiğinde ihtimaldir “fetih günü kutlaması “yaptık oldu” kabilinden yapılabilir, ancak şimdiye kadar Müftü Ali Maraşlıgil hocamızdan sonra “göz doldurucu” bir kutlama görmediğimizi söylemek durumundayız, “nasıl olacak o göz doldurucu kutlama?” Sorulursa deriz ki, öyle bir kutlama olmalı ki bütün ülke hatta bütün dünya haberdar olmalıdır “Diyarbekir’in “kutlu” insanlar Sahabe-i Kiram tarafından fethedildiğini”
Çünkü Diyarbekir “kurtuluş günü” olmayan ve fakat “fetih günü” olan Anadolu’da tek şehirdir, “haber” özelliği taşıdığı için sözlü, yazılı ve sosyal medyada yayınlanmalıdır, hatta “fetih haftası” programı çerçevesinde konferanslar, verilmeli, sempozyumlar düzenlenmeli bütün resmi ve özel kuruluşlar bu hafta boyunca çeşitli etkinliklerde bulunmalı, Prof. Dr. İrfan Yıldızı’ın yaptığı kazılarda ortaya çıkarmayı başardığı “dehlizden” “temsili” şehre giriş canlandırılmalıdır.
Sözün burasında biraz “öz eleştiri” yapacak olursak, şimdiye kadar alışageldiğimiz “her şeyi devletten” bekleme huyumuzdan artık vaz geçmeliyiz, tamam başta İl Valiliği olmak üzere, Belediye ve Üniversitenin yanı sıra tabelasında “Kültür” derneği ya da “vakfı” yazanlarla esnaf kuruluşları bir araya gelmeli bir fetih komitesi kurmalı, her kuruluş kendi ekonomik gücü nispetinde elini taşın altına koymalıdır.
“Fetih komitesinin organizatör olarak ”başkanlığını” Diyarbekir Valiliği yapmalıdır, yani organizeyi şahıslara bırakılmamalıdır diye düşünüyoruz, deseler ki kıskanıyor musun? “ haşa” derim, İstanbul’un fethi de önemine binaen her yıl kutlanır, kutlamada resmi ve özel kuruluşlar ya yer alır, ya da “sponsor” olurlar, sergilenen tabloya bakar ve ne güzel der “gıpta” ederim.
Şu bakımdan Diyarbekir’in fethi çok önemlidir ki, çünkü İslam Anadolu’ya bu şehirden girmiştir, yani Anadolu’daki ilk İslam şehridir Diyarbekir, “Cami-i Kebir Anadolu’daki ilk İslam mabedidir, bütün bu özellikleri sebebiyledir ki bu şehrin fethi önemine binaen ve şanına yakışır bir şekilde kutlanmalıdır.
Diyarbekir’in fethinde bulunan “güzel kumandan “Hz. Halid b.Velid (r.a.) ve onun güzel askeri” Sahabe-i Kiramın önde gelenlerindendir, o güzide insanların bu şehrin fethine verdikleri önemin anlaşılması gerekir, evlerini, ailelerini, bağlarını, bahçelerini bırakıp sırf “i’lay-ı kelimetullah” için buraya kadar gelmelerindeki kutsallığı kavramak gerekir diye düşünüyorum.
Malazgirt zaferinin kumandanı Alpaslan Müslüman bir kumandandı, askeri de kendisi gibiydi, nitekim Diyarbekir’den Alparslanı’n ordusuna otuz bin Müslüman katılmıştı, tarihteki bütün fetihler ve zaferler “İslam” ile taçlandırıldı.
İslam ise Anadolu’ya Diyarbekir’den girdi, sanırım meramımız anlaşılmıştır, 27 Mayısa 38 gün kaldı göreceğiz bakalım o gün geldiğinde herkes kendine düşeni yaparak elini taşın altına bırakacak mıdır?
Diyarbekir’in tarih ve kültür zenginliği kullanılsın “nemalanılsın” diye değil, o zenginliğe daha çok katkı katmak için kullanılmalıdır diye düşünüyoruz.
Selam ve dua ile.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...