Mesut Aslan/özDiyarbakır – Diyarbakır’da yaşayan Mehmet Yalavuz, 20 yıldır sokaklarda simit satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Ancak son dönemde artan maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle işleri her zamankinden daha zor. Mehmet, sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalışarak günde zar zor 100 simit satabiliyor.
“Artk simit de lüks oldu”
8 TL’ye aldığı simidi 12 TL’ye satmasına rağmen, kazandığı para günlük masraflarını karşılamakta bile zorlanıyor. Simit fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle vatandaşların alım gücünün azaldığını ve işlerinin düştüğünü dile getiren Yalavuz, “İnsanların alım gücü düştü. Eskiden insanlar 2-3 simit birden alırdı, şimdi bir tanesi bile lüks oldu,” diyor.
En büyük hayali sigortalı bir iş
Diyarbakır’daki yüksek işsizlik oranı nedeniyle başka bir iş bulamayan Mehmet, tek başına ayakta kalmaya çalışıyor. Sokakta geçen 20 yılın ardından en büyük hayalinin sigortalı bir iş bulmak olduğunu söyleyen Mehmet, “Çok zor şartlarda çalışıyorum. Yıllardır emek veriyorum ama hiçbir güvencem yok. Sigortalı bir işte çalışıp biraz olsun rahat etmek istiyorum,” diye ekliyor.
Mehmet Yalavuz’un hikayesi, ekonomik zorluklar içinde ayakta kalmaya çalışan birçok insanın sesi oluyor. O’nun en büyük umudu, bir gün emeklerinin karşılığını alabileceği bir işe girebilmek.